Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 3. srpna 2024  |  Svátek má Miluše
Bez reklam

Turistické stezky nad Rešovskými vodopády se uzavřou. Zákaz vstupu může trvat až tři měsíce

Červená a zelená turistická trasa nad Rešovskými vodopády se v příštích dnech pro veřejnost uzavřou. Důvodem je nebezpečí pádu schnoucích stromů v jejich okolí. Zákaz bude vydán s platností tří měsíců, v případě dřívějšího odstranění nebezpečných stromů ale bude zrušen. Přístup k vodopádům z jižní strany – od Fialova mlýna – bude během uzavření zachován.

Rozhodnutí o zákazu vstupu na turistické trasy zpracovává Městský úřad v Rýmařově. „Vydáno bude na tři měsíce. Snahou všech zúčastněných však bude, aby se nebezpečná situace vyřešila o nejdříve. Jakmile bude oblast bezpečná, dojde ke zrušení zákazu vstupu a o této skutečnosti budeme veřejnost bezodkladně informovat,“ vysvětlil místostarosta Uničova Aleš Langer (KDU-ČSL).

Nebezpečná situace panuje na hranici pozemků které vlastní město Uničov a Lesy ČR. Město a státní podnik tak na řešení spolupracují. Pokáceno by mělo být asi 400 stromů. „Budeme postupovat šetrně. Zpracujeme jednotlivé stromy, které ani neodvětvíme. Zůstanou včetně pahýlů na místě. Podpoříme tak biodiverzitu. Přednostně vytěžíme poškozené stromy v bezprostřední blízkosti turistických cest,“ řekl lesní správce z Janovic z Lesů ČR Pavel Koždoň.

Sokoli stěhovaví vyvedli letos v Jeseníkách 32 mláďat. Čtyři samice přišly o život

Sokoli stěhovaví podle odborníků z Agentury ochrany přírody a krajiny vyvedli letos v Jeseníkách na svět celkem 32 mláďat. Jde o třetí nejvyšší počet od roku 2001, loni bylo sokolích ptáčat o deset více, jednalo se o rekord. Tento rok přišly o...

Torza stromů, která v lese zůstanou jsou vhodným prostředím pro řadu druhů hmyzu nebo hub. „Prosvětlení lesa pomůže třeba jedli bělokoré, návštěvníci budou moci pozorovat, jak odrůstá z přirozeného prostředí,“ doplnil Pavel Jurka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Největší nebezpečí panuje v soutěsce potoka Huntavy, kudy vedou obě značené turistické trasy. Chtěl bych proto apelovat na návštěvníky, aby do těchto míst v zájmu vlastní bezpečnosti nevstupovali už nyní. A následně aby respektovali vydaný zákaz vstupu,“ dodal Langer.

Dvě turistické stezky budou nepřístupně od vodopádů až po severní hranici národní přírodní rezervace Rešovské vodopády. Červená trasa směřuje od Tvrdkova, ta zelená od Horního Města. Přístup k Rešovským vodopádům bude zachován alespoň z jižní strany. Návštěvníci se tak dostanou  k poslední části vodní kaskády, a to trasami z Rešova nebo Valšovského Dolu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytlo Město Uničov

Štítky vodopády, turistické stezky, Rešovské vodopády, Rešov, Jeseníky, zákaz vstupu, stromy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistické stezky nad Rešovskými vodopády se uzavřou. Zákaz vstupu může trvat až tři měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.