Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Neděle 4. srpna 2024  |  Svátek má Dominik
Bez reklam

V olomoucké zoo se narodilo mládě urzona. Lidé si tohoto hlodavce často pletou s dikobrazem

V olomoucké zoo se narodilo mládě urzona kanadského. Chov těchto hlodavců je velmi náročný, v Evropě se jich za poslední rok narodilo jen třináct. Urzon svým vzhledem připomíná dikobraza, s nímž si ho návštěvníci zoologické zahrady často pletou.

Mládě urzona je sameček a podle ošetřovatelů velmi dobře prospívá. "Jedná se o 24. mládě urzona narozené v naší zoo za 15 let chovu," uvedla zooložka Eliška Veselá. V přírodě nejsou urzoni ohroženi, v zoologických zahradách jde podle Veselé o velmi náročného tvora. Urzony chová přes třicet zoologických zahrad v Evropě, kde je celkem 80 zvířat.

Urzoni obývají rozsáhlé oblasti severoamerického kontinentu od severního Mexika až po kanadskou tundru. Pohybují se po zemi, ale obratně šplhají i po stromech. Tělo urzonů je pokryté srstí s bodlinami, což navozuje dojem, že jde o stromového dikobraza. "Ve skutečnosti je spojuje to, že oba jsou hlodavci, ale blízká příbuznost mezi nimi není," podotkla mluvčí Zoologické zahrady na Svatém Kopečku Iveta Gronská.

Vedro a vedro. Sobi polární dostávají v olomoucké zoo sprchu, tygr si zase rád vleze do bazénu

Vysoké teploty netrápí jen lidi, ale také zvířata v olomoucké zoo, zejména ta ze severu z arktických oblastí. Sobi například dostávají v těchto dnech sprchu, chovatelé vyrábí také ledové koule a tygr si rád vleze do bazénu.

Urzoni žijí spíše samotářsky a každý z nich má svou budku nebo úkryt. Samice rodí jedno mládě po březosti trvající zhruba 200 dnů. Potravou urzonů jsou různé větvičky, kůra, pupeny, listí, plody a v podmínkách zoo především různé druhy zeleniny.

V době říje, která bývá na podzim, urzoni vydávají zvláštní zvuky, ježí své bodliny a točí se dokola. "Vypadá to, jako kdyby zpívali a tancovali. Bodliny jinak používají jen k obraně. Na konci každé je malý zpětný háček, takže zabodnutou bodlinu je těžké vytáhnout. Nejnebezpečnější je jejich krátký, ale silný a pichlavý ocas," dodala Gronská.

Ohodnoť článek

Foto poskytla Zoo Olomouc

Štítky urzon, mládě, zoo, dikobraz, Olomouc, hlodavci, zoologická zahrada, strom, podzim, Svatý Kopeček, vzhled, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V olomoucké zoo se narodilo mládě urzona. Lidé si tohoto hlodavce často pletou s dikobrazem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.