Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 7. srpna 2024  |  Svátek má Lada
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Díky daru od PENNY pomáhá ohrožená srnčata zachraňovat dron

PR článek

Veronika Horvátová má starostlivost a ochotu v krvi. Když se zrovna nevěnuje zákazníkům PENNY (Veronika je manažerkou zákaznického centra PENNY), výchově dvou dětí nebo tréninku tří krásných loveckých psů, zachraňuje s přáteli srnčata před zemědělskou technikou. Díky projektu Sousedem hezky česky získala od PENNY příspěvek na dron s termovizí, s jehož pomocí se dají srnčí mláďata ve vysoké trávě najít mnohem rychleji než doposud.

Veronika  Horvátová žije nedaleko Benešova, v krásné středočeské krajině, kde se louky a pole střídají se zalesněnými nevysokými kopci. Prostě typická pahorkatina, kde se srnčí zvěři výborně daří. Ale protože na louky, pastviny nebo do polí musí čas od času vyjet zemědělská technika, aby je pokosila, srnčata skrytá v porostu se ocitají ve smrtelném nebezpečí. Ročně totiž žací stroje usmrtí odhadem až 60 tisíc srnčat, která srny po narození ukládají ve vysokém porostu, aby je chránily před predátory. Srnčata jsou v prvních týdnech svého života velmi zranitelná, a proto se ukrývají, zatímco srna se pase v jejich blízkosti a pravidelně se vrací, aby je nakrmila.

Hned při premiéře se potvrdilo, že Veronika a její přátelé získali pro záchranu srnčat skutečně užitečného pomocníka.

Jako velká milovnice přírody a členka mysliveckého spolku pečuje Veronika o zvěř celoročně, potkat jí můžete jak při procházce revírem, tak i u krmných zařízení v zimním období. Když ale přijde jaro a čas senosečí, vyráží se svými přáteli myslivci a jejich loveckými psy na louky, hledat opuštěná srnčata.

„Ideální je, když máme možnost louku prohledat bezprostředně před příjezdem žacích strojů. Jsme si potom jistí, že se nám srnčata do louky nevrátí,“ říká Veronika. Nepostradatelné pomocníky představují pro Veroniku její dva angličtí setři Eddie a Willy, kteří mají klidné, vyrovnané povahy a srnče dokáží vystavit, aniž by ho ohrozili na životě. „Je to vrozená vlastnost typická pro ohaře, kdy pes zaujme nehybný postoj, lehce se přikrčí a přizvedne jednu přední končetinu. Pes zůstává klidný a vyčkává pokynu vůdce,“ vysvětluje Veronika. 

Nalezená srnčata se přikryjí například prádelním košem a místo se výrazně označí, aby je řidič žacího stoje dobře viděl a mohl bezpečně objet. Druhou možností je přemístit srnče do blízkého porostu mimo louku. To je ale třeba udělat velmi opatrně. Srnče je zkušeným myslivcem přenášeno v rukavicích a zabalené do trávy tak, aby se na srnče nedostal lidský pach. Když je mládě na bezpečné místo přeneseno správně, matka si ho později podle pískání najde. Někdy to ale bohužel takhle jednoduše nejde a z časových důvodů se plochy procházejí už večer před plánovaným výjezdem techniky.   Prohledanou lokalitu zabezpečí myslivci umístěním akustických, mechanických a pachových plašičů, které mají odradit zvěř, aby se do porostu nevrátila.

Díky projektu Sousedem hezky česky získala Veronika od PENNY příspěvek na dron s termovizí, s jehož pomocí se dají srnčí mláďata ve vysoké trávě najít mnohem rychleji než doposud.

Když v PENNY vyhlásili první ročník „Sousedem hezky česky“, v jehož rámci mohou získat finanční podporu pro své projekty místní spolky, Veronika s dalšími přáteli myslivci neváhala. Svůj projekt nazvali Pomozte nám ochránit mláďata a zažádali o podporu na nákup dronu s termokamerou, který by jim pomohl výrazně zjednodušit a zefektivnit hledání malých srnčat. Veroničin projekt se stal jedním ze tří vítězů a PENNY darovalo na nákup dronu téměř 100 tisíc korun.

Letos na jaře jej odzkoušeli nejprve nanečisto, aby se dron naučili bez potíží ovládat. A s první zemědělci ohlášenou senosečí je využili v ostrém provozu. Hned při premiéře se potvrdilo, že Veronika a její přátelé získali pro záchranu srnčat skutečně užitečného pomocníka. A za to patří PENNY velké díky. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky penny, dar, srnčata, zvířata, ochrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky daru od PENNY pomáhá ohrožená srnčata zachraňovat dron  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.