Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 7. srpna 2024  |  Svátek má Lada
Bez reklam

Invazivní sršeň asijská zahnízdila na Moravě. Jde o její první potvrzený výskyt na východě země

Invazivní sršeň asijská se vyskytla na Moravě. Jde o první ověřený výskyt tohoto druhu na východě země, řekla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová. Dodala, že nalezené hnízdo nechali pracovníci agentury zlikvidovat.

Invazivní hmyz napadá včely v úlech

Tato sršeň je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech. „V České republice byla sršeň asijská poprvé objevena v říjnu loňského roku v Plzni, poté nedaleko Rokycan. Nález na Opavsku z minulého týdne je prvním ověřeným výskytem tohoto druhu na ve Slezsku i na Moravě. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR potvrdili, že se skutečně o sršeň asijskou jedná, o víkendu se hnízdo podařilo specialistovi na blanokřídlý hmyz zlikvidovat," uvedla.

Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny uvedl, že jde o nález stranou velkých dopravních tepen a daleko od místa, kde byla sršeň v České republice potvrzena poprvé.

Hnízdo se podařilo vystopovat

„Stejně jako v předchozích případech pomohla všímavost místních lidí. Ti na své zahradě pozorovali netradičně vyhlížející hmyz, který se slétal na spadané hrušky. Hned druhý den jsme vyjeli na místo, sršně odchytávali, krmili a sledovali směr letu, abychom našli hnízdo. To se podařilo až specialistovi na blanokřídlý hmyz Luďku Šuldovi, který vytrasoval i minulý rok v říjnu sršní hnízdo v Plzni," uvedl Görner.

Sršně se usídlily téměř uprostřed vsi v zahradě, byly ukryté v jalovci, zhruba metr a půl nad zemí. „Hnízdo bylo ještě relativně malé, přibližně 25 centimetrů v průměru, byl patrný vchod z boku, typický znak právě pro sršeň asijskou. Podařilo se je odstranit a bude předmětem dalšího zkoumání," uvedla Šůlová. Doplnila, že okolí nálezu budou pracovníci agentury monitorovat, odborníci osloví i tamní veřejnost.

Do Česka poprvé zavítala minulý podzim

Invazní sršeň asijská byla v Česku poprvé spatřena loni 6. října v Plzni. Tento druh hmyzu se specializuje na lov včel. Podle ochránců přírody je schopný rychle se šířit, proto je důležité, aby lidé hlásili podezření na jeho výskyt Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR. Její pracovníci výskyt sršně ověří a případně zajistí ve spolupráci s hasiči likvidaci hnízd.

Sršeň asijská je o něco menší než sršeň obecná, která se v Česku vyskytuje běžně. Tento druh je zároveň tmavší. Hmyz byl podle expertů před 20 lety zavlečen do Francie se zásilkou zboží z východní Asie, od té doby se šíří západní Evropou. Loni v létě ho objevili i v Maďarsku u hranic se Slovenskem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Morava, příroda, sršně, invazivní druhy, hnízdo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Invazivní sršeň asijská zahnízdila na severní Moravě. Jde o její první potvrzený výskyt na východě země  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.