Počasí dnes27 °C, zítra26 °C
Čtvrtek 8. srpna 2024  |  Svátek má Soběslav
Bez reklam

V Prostějově pozor, neotvírejte okna. Zemědělci budou dva dny hnojit pole

Obyvatelé Prostějova by dnes a zítra měli zpozornět. Statek Prostějov, který hospodaří na jižním okraji města, bude hnojit pole po sklizni. Odbor životního prostředí proto upozorňuje, že lidé mohou cítit výrazný zápach.

"Odbor životního prostředí obdržel zprávu od společnosti Statek Prostějov hospodařící na pozemcích v jižní části města, že ve dnech 8. a 9. srpna bude probíhat hnojení pozemků po sklizni. Hnojivo bude ihned zapravováno do půdy. Upozorňujeme, že v těchto dnech bude cítit zápach z aplikace statkových hnojiv," uvedla Alena Vrtalová z prostějovského magistrátu.

Statková hnojiva, jako jsou hnůj, močůvka, kejda nebo kompost, jsou organická hnojiva, která pochází z chovu hospodářských zvířat. Přispívají ke zlepšení půdní struktury, což zvyšuje její schopnost zadržovat vodu a živiny, snižují tak závislost na syntetických hnojivech.

"Aplikace statkových hnojiv může být doprovázena výrazným zápachem, což může být nepříjemné pro okolní obyvatele. Tento zápach pochází z rozkladu organických látek a uvolňování těkavých látek, jako je amoniak, sirovodík a další těkavé organické sloučeniny," upozorňuje Vrtalová.

Šíření zápachu může ovlivnit teplota, vlhkost a směr větru a rychlost, s jakou se zemědělcům podaří hnojiva zaorat do půdy.

Odpadové centrum s kapacitou pětinásobně převyšující potřeby města chce nadnárodní skupina FCC vybudovat na kraji Prostějova. Linku na výrobu tuhých alternativních paliv z odpadů chtěla firma původně postavit poblíž domů u vlakového nádraží, plán...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl pro-farm.cz

Štítky zápach, Prostějov, hnojivo, pole, statek, okno, pozemek, radnice, varování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Prostějově pozor, neotvírejte okna. Zemědělci budou dva dny hnojit pole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.