Počasí dnes33 °C, zítra30 °C
Středa 14. srpna 2024  |  Svátek má Alan
Bez reklam

Šarlotka nemluví a nerozumí. Lidé se jí skládají na auto, aby lépe zvládala cesty k lékařům

„Před čtyřmi lety se nám narodilo to nejkrásnější sluníčko na světě – Šarlotka. Byla zdravé miminko, plné radosti a smíchu. Bohužel, po druhém roce se u ní začaly projevovat první příznaky autismu a mentálního postižení.“ Těmito slovy popisuje maminka Martina Konečná příběh své dcery Šarloty, která bojuje s autismem. Lidé se jí ve sbírce skládají na auto, které by jí ulehčilo cestování za odborníky, kteří jí v jejím boji pomáhají.

Lidé mohou pomoci ve sbírce.


Šarlotka nezvládá komunikaci a trpí záchvaty

Šarlotka nedokáže mluvit, nerozumí a má obtíže se sociální interakcí. Navíc trpí těžkými záchvaty spojenými s pláčem a je pro ni obtížné zvládat okolní hluk. Mentální vývoj téměř čtyřleté Šarlotky odpovídá dítěti ve věku roku a půl.

„Jako pro maminku to pro mě není lehké. Každý den musíme společně s Šalotkou bojovat na nejrůznějších rehabilitacích a navštěvovat specialisty, aby v budoucnu pocítila následky svého hendikepu co nejméně,“ vysvětluje Martina Konečná a doplňuje, že jednou z největších výzev je pro Šarlotku doprava za zdravotními specialisty.

Výtěžek sbírky půjde na osobní auto

Martina Konečná bydlí se svou dcerou v Jevíčku a každý týden musí se svou dcerou absolvovat i několik vyšetření u různých specialistů. „Tyto cesty jsou pro Šarlotku náročné a stresující,“ popisuje maminka.

Výtěžek sbírky tedy půjde na osobní automobil, který Šarlotce i její mamince ulehčí dojíždění za specialisty, ale také na důležité výlety do přírody. Právě pobyt v přírodě je pro holčičku velkým přínosem a pomáhá jí v rozvoji. „Auto si bohužel sami nemůžeme dovolit. Vzhledem k Šarlotčiným zdravotním problémům jsou náklady na péči o ni vysoké,“ vysvětlila Martina.

Šarlotka si ráda maluje, hraje si se skládačkami nebo s plastelínou. „Její oblíbená postavička je tučňák ve všech podobách. Tučňáci ji vždycky uklidní a dělají jí radost. malý příspěvek pro nás bude znamenat velkou podporu. Díky vám bude Šarlotka snáze zvládat každodenní trable,“ uzavřela své povídání Martina Konečná.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Martiny Konečné

Štítky autismus, sbírka, Šarlotka, Jevíčko, pomoc, podpora, finanční sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šarlotka nemluví a nerozumí. Lidé se jí skládají na auto, aby lépe zvládala cesty k lékařům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.