Počasí dnes33 °C, zítra30 °C
Středa 14. srpna 2024  |  Svátek má Alan
Bez reklam

Olomoucká transfuzka po rekonstrukci vítá dárce krve. Opět si pochutnají i na oblíbených párcích

Po několikaměsíčním provizorním režimu se Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc vrací do přebudovaných domovských prostor. Zdravotníci i dárci krve využívají moderní prostředí, které vzniklo díky investici ve výši téměř 100 milionů korun.

Transfuzní oddělení FN Olomouc sídlí v objektu s označením L, kde se nachází také lůžková část hemato-onkologické kliniky a ambulance rehabilitačního oddělení. Budova prošla v uplynulých měsících komplexní rekonstrukcí. Dispoziční řešení stavby zůstalo z velké části stejné, ve druhém nadzemním podlaží ale vznikla nová nástavba, čímž se kapacity rozšířily v místě původně nevyužívané ploché střechy. „V nově vzniklém prostoru budou umístěny pracovny a výuková místnost, včetně hygienického zázemí. Přesun administrativní části umožňuje nejen rozvoj laboratorní části objektu, ale současně také vytvoření kompaktního celku za dodržení aktuálních legislativních požadavků,“ vysvětlil již dříve vedoucího odboru investic FN Olomouc František Valíček.

Dva roky boje s leukémií. Život Terezy z Hané zachránila i stovka přípravků od dárců krve

Obrovská únava, bolest břicha, horečky či závratě. Před dvěma lety se několika příznaky projevila u tehdy šestnáctileté Terezy z Olomoucka akutní lymfoblastická leukémie. Fyzicky i psychicky nebývale náročný boj s onkologickým onemocněním...

V březnu se stavební práce z laboratoří rozšířily i do samotného dárcovského centra. Bez trvalého přísunu nejcennější tekutiny se ale zdravotnické zařízení neobejde – odběry bylo potřeba přesunout do jiných částí nemocnice, registrace probíhaly také v kontejnerových buňkách před budovou oddělení.

Nyní už mohou dárci přijít za chvályhodným skutkem do komfortního moderního prostředí. „Přestože pár drobností ještě musíme dokončit, odběry už běží v rekonstruovaných prostorách. A běží jak po másle! Nám se nové prostředí dárcovského centra moc líbí, jeví se nám jako přívětivé, útulné, prostorné, prosvětlené,“ hodnotí zástupci transfuzky na webu FN Olomouc.

Zdravotníci z důležitého pracoviště navíc doplňují, že dárci se mohou opět těšit i na občerstvení po odběru krve – připraveny opět budou oblíbené párky. Transfuzní stanici si mohou prohlédnout zájemci nejen při darování krve, na sobotu 7. září se chystají také exkurze, pro jejich absolvování je potřeba online registrace.

Ohodnoť článek

Foto poskytla Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Nemocnice, rekonstrukce, stavba, pavilon L, transfuzní oddělení, Fakultní nemocnice Olomouc, darování krve, dárcovství, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká transfuzka po rekonstrukci vítá dárce krve. Opět si pochutnají i na oblíbených párcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.