Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 15. srpna 2024  |  Svátek má Hana
Bez reklam

Netopýři mohou přenášet vzteklinu. Jak se chovat, když na nějakého narazíme?

Vzhledem k nedávnému potvrzení vztekliny u netopýra v Moravskoslezském kraji je důležité, aby občané věděli, jak se chovat při setkání s netopýrem. Virus vztekliny se šíří především kontakt s nemocným zvířetem, a to kousnutím, škrábnutím nebo přenosem infikovaných slin do otevřených ran.

„Pokud narazíte na mrtvého či chováním atypického netopýra (např. netopýr ve dne na zemi, dezorientovaný), nesahejte na něj a nemanipulujte s ním,“ upozorňuje Státní veterinární zpráva. Raději ihned kontaktujte záchrannou stanici nebo netopýří linku na čísle 731 523 599, popřípadě městskou policii.

Pro manipulaci s potenciálně nakaženým netopýrem je nutné použít ochranné kožené rukavice a respirátor, aby se zabránilo přímému kontaktu. Osoby pracující s potenciálně nakaženými zvířaty, jako jsou pracovníci záchranných stanic nebo veterináři, by měly být pravidelně přeočkovány proti vzteklině.

V případě, že dojde ke kontaktu s netopýrem a následnému poranění:

  • Okamžitě umyjte ránu vodou a mýdlem.
  • Desinfikujte ránu pomocí 70% alkoholového roztoku nebo jodové dezinfekce.
  • Vydejte se na infekční oddělení nejbližší nemocnice.

Důrazně se doporučuje, aby se občané vyvarovali kontaktu s neznámými nebo divoce žijícími zvířaty, zejména pokud ztrácejí plachost nebo vykazují neobvyklé chování. V oblastech, kde je vzteklinové riziko vyšší, jako jsou některé země Afriky a Asie, je doporučeno očkování před cestou.

Česká republika je sice vztekliny prostá, ale při cestování je nutné dodržovat zvýšenou opatrnost, zejména v zemích s vyšším výskytem této nemoci. Vzteklina může být přenášena nejen divokými zvířaty, ale i domácími mazlíčky jako jsou psi a kočky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vzteklina, netopýři, Afrika, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netopýři mohou přenášet vzteklinu. Jak se chovat, když na nějakého narazíme?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.