Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 15. srpna 2024  |  Svátek má Hana
Bez reklam

Mercedes versus šlapací tříkolka. Úřady v Olomouckém kraji trápí nový systém stavebního řízení

Podle zástupců stavebních úřadů v Olomouckém kraji má nový digitální systém stavebního řízení nadále řadu nedostatků, které nevyřešila ani úterní aktualizace. Úředníci zpracovávají ještě i žádosti podané do konce června, které lze vypořádat starým způsobem. Mezitím se kupí další podklady a požadavky.

„Když to srovnáme s předchozím systémem, který jsme užívali a který jsme si zaplatili, to jsme jeli jak v mercedesu. Nyní jsme spadli na šlapací tříkolku. V novém systému chybí funkcionality, které nám usnadňují práci. Stav je nyní takový, že dokážeme něco vydat, ale s obrovským časovým zpožděním oproti stávajícímu stavu," uvedl vedoucí oddělení stavebního úřadu přerovské radnice Jaromír Kluka. Úpravy, které resort aktualizoval, podle něj pomohou v určitých částech. „Co my cítíme jako obrovský problém, že systém například neumí propsat údaje, které jsme tam zadali v rámci řízení, do všech úkonů, které následně tvoříme. Toto opraveno není, znovu to tak musíme vypisovat,“ doplnil vedoucí úřadu. Poukázal na to, že celý proces stavebního řízení je velmi složitý.

Za stálé trápení označil situaci s digitalizovaným stavebním řízením také vedoucí odboru stavebního úřadu prostějovské radnice Jan Košťál. „Je to pořád trápení. Funguje něco jednoduchého, například že se podaří odeslat nějaké sdělení do datové schránky. Nefunguje ale to základní, tedy vypsat řízení, oznámit to účastníkům řízení a pak vydat rozhodnutí, to v žádném případě nefunguje,“ řekl Košťál.

Také podle něj se současný systém s tím předchozím porovnat nedá. „Starý systém fungoval, jen to odsýpalo. Oznámení o zahájení řízení na nějakou stavbu bylo vypsáno během chvilky. Naštvaní jsou hlavně účastníci řízení a žadatelé,“ doplnil Košťál. Poukázal na to, že mezi 10. a 28. červnem, tedy před spuštěním digitalizovaného systému, obdržel úřad 700 žádostí, které úředníci nyní zpracovávají ještě ve starém systému. Nové žádosti, které od července přicházejí, se jim tak hromadí. „Přes Portál stavebníka žádost přijde, ale nejde s ní nic dělat,“ řekl Košťál. Dodal, že nějaké výrazné úpravy v systému úředníci nezaznamenali.

Blíží se začátek kontrol zakázaných starých kotlů. V Olomouci jsou úředníci přetížení dalšími úkoly

Také města a obce v Olomouckém kraji by se měly od 1. září začít zabývat kontrolami dodržování zákazu používání nejstarších typů kotlů na tuhá paliva. Úředníky příslušného odboru olomouckého magistrátu zaměstnává ale i rozsáhlá další agenda a...

Také v Jeseníku se nyní věnují velkému objemu žádostí, které přišly do konce června; řízení zahájená do 30. června se totiž podle zákona dokončují podle dosavadních právních předpisů, úředníci je tedy zpracovávají ještě ve starém systému. „V novém systému jsme akorát zakládali dvě žádosti. V pátek jsme chtěli vložit záměr, nechtělo nám to načíst přílohy, jenom se točilo kolečko, pak se to nakonec probralo,“ komentoval vedoucí stavebního odboru Jan Kalina.

Informační systém stavebního řízení, využívaný stavebními úřady pro vyřizování žádostí, byl spuštěn 1. července. Od té doby systém kritizují městské úřady, stavebníci i projektanti. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) se má podařit opravit zásadní problémy do konce srpna.

Představitelé olomoucké radnice již dříve upozornili, že paralýza stavebního řízení je komplikací nejen pro fyzické osoby či firmy, ale také pro města a obce. Projekty je potřeba realizovat ve lhůtách a termínech stanovených dotacemi či dalšími aspekty.

Náměstek olomouckého primátora pro oblast pro investic Miloslav Tichý (ANO) poznamenal, že nepovedená digitalizací může v Olomouci ohrozit investiční projekty, které jsou ve fázi projektové přípravy a jsou spolufinancovány z národních nebo evropských dotací. Jde například o Edukační centrum Moravského divadla, připravovanou rekonstrukci pavilonu H ve Smetanových sadech, park na Lazcích, ASO park u Androva stadionu, cyklostezky nebo tréninkový zimní stadion na Hynaisově ulici.

„Všechny tyto projekty spojuje to, že mají v dotačních podmínkách požadované termíny dokončení. Příslušné dotační výzvy vyžadují pravomocné stavební povolení. Jakékoliv prodlužování stavebního řízení proto může realizaci investičních akcí města ohrozit nebo městu výrazně prodražit,“ obává se náměstek. Magistrát proto bude žádat poskytovatele dotací, aby lhůty prodloužili.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Stavba, stavební řízení, digitalizace stavebního řízení, investice, úřad, stavební úřad, Přerov, Prostějov, Jeseník, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mercedes versus šlapací tříkolka. Úřady v Olomouckém kraji trápí nový systém stavebního řízení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.