Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Úterý 13. srpna 2024  |  Svátek má Alena
Bez reklam

Blíží se začátek kontrol zakázaných starých kotlů. V Olomouci jsou úředníci přetížení dalšími úkoly

Také města a obce v Olomouckém kraji by se měly od 1. září začít zabývat kontrolami dodržování zákazu používání nejstarších typů kotlů na tuhá paliva. Úředníky příslušného odboru olomouckého magistrátu zaměstnává ale i rozsáhlá další agenda a rovněž komplikace spojené s digitalizací stavebního řízení.

Úředníci olomouckého magistrátu se kvůli komplikacím s novým elektronickým systém na stavební povolení zatím nedostali k přípravě kontrol dodržování zákazu používání nejstarších kotlů na tuhá paliva, který v České republice začne platit od začátku příštího měsíce.

Obrovský nárůst počtu žádostí o stavební povolení podle vedoucího odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyky paralyzuje magistrát i ve vztahu k úředním činnostem, které přímo nesouvisí se změnou stavebního zákona. Týká se to také odboru životního prostředí, který má od září kontrolovat dodržování zákazu používání starých kotlů. „V rámci dotčených orgánů tyto agendy vykonávají ti stejní lidé, protože mají několik disciplín a několik odborností. Na odboru životního prostředí se scházejí agendy státní správy i samosprávné činnosti a v tuto chvíli opravdu nestíháme ani těch dalších 20 nestavebních činností, které má náš odbor v kompetenci,“ upozornil Loyka.

Nepovedená digitalizace stavebního řízení ohrožuje milionové projekty a dotace, tvrdí olomoucká radnice

Přetrvávající problémy s digitalizací stavebního řízení ohrožují některé projekty a dokonce i dotace. Systém je nefunkční, stavební úřady jsou zavalené, zdržení bude v řádu měsíců. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) se již za problémy...

S kontrolami zatím nepočítají ani menší obce na Přerovsku. „Se zákazem používání starých kotlů a jejich kontrolováním zatím vůbec nepočítám, jelikož mám dost jiných problémů. V našem městě nemáme dotažený plyn a spousta občanů topí tuhými palivy. Jsem zastánce čistého ovzduší, ale pokud mě okolnosti nedonutí, tak se tím určitě zabývat nebudu,“ řekl starosta Potštátu René Passinger.

V Dřevohosticích o zákazu užívání starých kotlů jsou obyvatelé podle starosty Petra Dostála informováni individuálně na stavebním úřadě, uspořádali tam také dva semináře pod hlavičkou Mikroregionu Moštěnka. „Upozorňoval jsem také místním rozhlasem. Orientačně se týká asi 25 tisíc domácností. Za letošní rok výrazně narostl zájem o provedení plynových přípojek, kontroly ale zatím nechystáme,“ uvedl Dostál.

Zákaz používání starých kotlů 1. a 2. emisní třídy začne v Česku platit od 1. září. Za jeho porušení hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Podle zákona o ochraně ovzduší spadají přestupky fyzických osob pod obecní úřad obce s rozšířenou působností. Tento úřad má také povinnost dohlížet nad dodržováním povinností provozovatelů kotlů v domácnostech například pravidelnou kontrolou technického stavu a provozu kotle, která se musí provádět každé tři roky. Ministerstvo životního prostředí připravilo metodiku, kterou se budou moci úředníci řídit. Cílem podle ministerstva není občany pokutovat, ale docílit co nejrychlejší nápravy. Nejprve proto budou úředníci dávat nápravná opatření a až poté přijdou na řadu pokuty.

Za měsíc končí kotlíkové dotace. Olomoucký kraj má na finanční podporu pro domácnosti 75 milionů

Poslední příležitosti žádat o dotaci na výměnu starých kotlů za moderní zdroje tepla připomínají zástupci Olomouckého kraje. V pátém kole žádaného dotačního programu rozdělí krajský úřad na finančních příspěvcích 75 milionů korun. Lhůta pro...

V květnu bylo v celém Česku třeba vyměnit ještě 150 tisíc starých kotlů. Úřady neevidují staré kotle, které nevyhovují novému nařízení. Z výsledků sčítání lidu, domů a bytů, které v roce 2021 provedl Český statistický úřad, vyplývá, že v roce 2021 bylo v Olomouckém kraji vytápěno uhlím, koksem a uhelnými briketami 10.024 bytů, což je o 2431 bytů méně než v roce 2011. Počet bytů vytápěných plynem vzrostl o 4495 na 107 010. Počet bytů vytápěných elektřinou se zvýšil o 6270 na 19 651. V roce 2021 používalo dřevo, dřevní pelety a další druhy paliva z biomasy k vytápění 31 381 bytů. O deset let dříve jich bylo 25 263.

Strukturu vytápění bytů v uplynulých letech výrazně ovlivnily dotace na výměnu starých kotlů za moderní a ekologické zdroje tepla. Od roku 2016 byly v Olomouckém kraji zatím vyplaceny příspěvky pro čtyři vlny dotací na výměnu starých kotlů. Žadatelům bylo rozděleno téměř 827 milionů korun, které podpořily výměnu zhruba 6600 kotlů. Na konci letních prázdnin hejtmanství uzavře poslední vlnu dotací. V pátém kole dotačního programu krajský úřad žadatelům o finanční příspěvek rozdělí 75 milionů korun.

Souhlasíte se zákazem vytápění staršími typy kotlů na tuhá paliva?

Celkem hlasovalo40 čtenářů

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Dotace, kotlíkové dotace, vytápění, tepelné čerpadlo, kontroly, tuhá paliva, pokuty kotle, kontroly kotle, biomasa, finanční podpora, Olomoucký kraj, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se začátek kontrol zakázaných starých kotlů. V Olomouci jsou úředníci přetížení dalšími úkoly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.