Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Pátek 16. srpna 2024  |  Svátek má Jáchym
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Naučnou stezku Třesín u Mladče zvládnou i děti. Zajímavostí je Frištenského sáňkařská dráha

Příjemnou procházku nedaleko Olomouce nabízí naučná stezka Třesín u Mladče v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Ukáže řadu zajímavých míst, Rytířskou síň, jeskyni Podkovu nebo Čertův most. Zajímavostí je dodnes viditelná sáňkařská dráha, kterou prosadil Gustav Frištenský.

Okružní stezka, kterou připomíná město Litovel, má pět kilometrů a převýšení je pouhých sto metrů, takže ji bez problémů zvládnou i senioři nebo malé děti.

Začíná na návsi v Mladči a turisty provede kolem krasového vrchu Třesín. Nejdříve sleduje červenou turistickou značku a od rozcestí pod Měníkem pokračuje po modré. Vede převážně po lesních cestách. V oblasti Třesína, který je tvořen devonskými vápenci, se nacházejí četné krasové jevy. Nejvýznamnější jsou Mladečské jeskyně, na povrchu jsou pak krasové úkazy doplněny závrty, škrapy a puklinami a patří k nim také pozoruhodné Řimické vyvěračky. Jedná se o čtyři krasové prameny, vyvěrající na kopci Třesín.

Na procházce je například třesínská umělá jeskyně Podkova. Je to dvojice původně nesouvisejících mělkých chodeb propojená na začátku 19. století. Dnes je známá i tím, že slouží jako zimoviště netopýrům. Od listopadu do března je proto uzavřena. 

Poněkud tajuplně pak působí Čertův most a také pozůstatek Rytířské síně. Obě stavby jsou součástí v přírodě zakomponovaného romantického areálu, který vznikl na počátku 19. století v okolí loveckého zámečku Nové Zámky, kdy zámek patřil Lichtenštejnům.

TIP NA VÝLET: Vycházka za úžasnými vodopády do Jeseníků. Stříškový, Vysoký, Královský

Nejvyšší moravskoslezské hory Jeseníky nabízí mnoho výletů, spoustu krásných míst, a to včetně několika úžasných vodopádů. My se dnes vydáme objevovat krásy hned několika z nich. Autem musíme dojet na parkoviště na Videlské sedlo.

Pokud jde o Rytířskou síň, kdysi se jednalo o stavbu, připomínající antický chrám, lemovaný šestnácti jónskými sloupy z doby kolem roku 1730, stojící na vršku s dalekým výhledem, kde se při reprezentačních hodech podávalo občerstvení. Stavba byla roku 1910 poničena, do dnešní doby se zachoval pouze jeden sloup.

Čertův most se skládá z kamenného oblouku zapřeného z obou stran o skálu. Byl vystavěn v první polovině 19. století. Podle pověsti je most dílem čerta, který pomáhal vyhrát sázku jednomu ze dvou bratrů či sousedů, který tvrdil, že ho sám stihne postavit za 24 hodin. Další pověst je spojována se sedlákem, který se rozhodl, že zde postaví vysoký most přes Moravu, a pozval si na pomoc čerta. Ten začal stavět v lese a práci nestihl dokončit před rozedněním, a tak byl z plánovaného mostu hotový jen jediný oblouk.

Zajímavostí na trase je dodnes viditelná sáňkařská dráha, kterou prosadil Gustav Frištenský.

TIP NA VÝLET: Pozorovatelna Durch, rezervace nebo rozhledna v Bílých Karpatech. Výlet pro rodiče s dětmi

Okolí Valašských klobouků nabízí příjemnou procházku k panoramatickým výhledům z rozhledny Královec a pozorovatelny Durch. Pokud vyrazíme z jara, jde o krásnou procházku, kterou zvládnou jak děti, tak maminky s terénním kočárkem. Z Olomouce je...

Ohodnoť článek

Foto poskytlo město Litovel | Zdroj Město Litovel

Štítky tip na výlet, Mladeč, Gustav Frištenský, Třesín, naučná stezka, Mladečské jeskyně, Lichtenštejnové, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Naučnou stezku Třesín u Mladče zvládnou i děti. Zajímavostí je Frištenského sáňkařská dráha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.