Počasí dnes23 °C, zítra26 °C
Pondělí 26. srpna 2024  |  Svátek má Luděk
Bez reklam

Rozhledna na Velkém Kosíři dál čeká na otevření. Nad termínem radikální opravy visí otazník

Loni na podzim došlo k uzavření osmadvacetimetrové rozhledny na Velkém Kosíři, mezi výletníky oblíbený vyvýšený bod na Prostějovsku zůstává dál nepřístupný. Při první opravě se odkryly potíže, které si vyžádají rozsáhlejší zásah. Rekonstrukce je zatím ve fázi příprav.

Rozhledna na kopci přezdívaném Hanácké Mont Blanc, je výletníkům po celou sezonu zapovězena, ani o prázdninách nenabídla pohled do okolí. Na konci minulého roku se při demontáži podlahy vyhlídkového ochozu ukázalo, že stav nosných prvků je výrazně zhoršený. „Bezpečnost je naprostá priorita. Dohodli jsme se, že provedeme radikální opravu. Rozhledna bohužel bude dále zavřená, ještě nemáme dokumentaci, která je nutná pro realizaci opravy. Dodání podkladů nyní závisí na nějaké softwarové záležitosti, poté budeme hledat firmu, která by zakázku zhotovila. Zatím se tedy nedá říct termín, kdy by se mohla rozhledna otevřít. Doufáme, že na příští sezonu už bychom měli být připraveni,“ komentoval současnou situaci Dalibor Kolář, předseda Mikroregionu Kosířsko a místostarosta nedalekého Lutína. Právě svazek devíti obcí z okolí Velkého Kosíře je majitelem rozhledny, kterou pronajímá soukromému provozovateli.

Přestavbu parkoviště v centru Přerova přerušil archeologický dohled. I v sousedství byly cenné nálezy

Potenciál odkrytí cenných historických nálezů pozastavil práce na rekonstrukci parkoviště v Bratrské ulici v centru Přerova. Při výkopových činnostech odkryli stavbaři obvodové profily, které budou nyní zkoumat archeologové. Přestavba plochy pro...

Oprava rozhledny tak bude spočívat v kompletní výměně nosných trámů a dalších prvků pod vyhlídkovým ochozem. „Stavba je dřevěná a má svůj věk, standardní obtíže jsou odstranitelné během běžné údržby. Problémy pod vyhlídkovým ochozem se bude muset řešit na základě projektové dokumentace. Dřevěné prvky podle ní chceme nahradit trvanlivější konstrukcí z kovu,“ přiblížil Kolář s tím, že dokumentace dá odpověď i na otázky finanční nákladnosti opravy a vhodné metody provedení prací ve vrcholové části věže.

Překážkou na cestě k obnově rozhledny byla podle předsedy svazku obcí i nepřízeň počasí, která oddálila provedení přesného stavebně-technického průzkumu. „Byly potřeba specifické klimatické podmínky, aby průzkum mohl proběhnout za relevantních podmínek. V tom nám počasí nepřálo a mohl proběhnout až na začátku června. Celý proces se tím posunul o dva měsíce,“ upozornil Dalibor Kolář.

Z několika možných směrů ale i letos mířili na výšlapy na Velký Kosíř turisté v hojném počtu. V běžných sezonách jich zavítá na rozhlednu přibližně 10 tisíc. Vrchol hanáckého kopce v nadmořské výšce 442 je populárním místem pro setkávání, procházky se psy či opékání špekáčků. „Na úpatí rozhledny je otevřené alespoň zázemí a prodejna občerstvení a upomínkových předmětů. Prostory pronajímáme soukromému provozovateli, který má otevřeno o víkendech, nebo dle domluvy, když má dorazit například nějaká větší skupina. Víme, že tam dochází k určitému ekonomickému poklesu, s nájemcem jsme se dohodli na úpravě smlouvy. Vážíme si toho, že výletníci dál místo navštěvují, z bezpečnostních důvodů ale nemůžeme umožnit vstup na rozhlednu, ani třeba na schodiště. Víme, že to je nepříjemné, děkujeme návštěvníkům, že nám zachovávají přízeň, nyní pro rozhlednu ale nemůžeme víc udělat,“ dodal závěrem předseda Mikroregionu Kosířsko.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Rekonstrukce, oprava, rozhledna, rozhledna Kosíř, Velký Kosíř, turistika, výlet, Prostějovsko, Mikroregion Kosířsko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna na Velkém Kosíři dál čeká na otevření. Nad termínem radikální opravy visí otazník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.