Počasí dnes28 °C, zítra32 °C
Pátek 23. srpna 2024  |  Svátek má Sandra
Bez reklam

Přestavbu parkoviště v centru Přerova přerušil archeologický dohled. I v sousedství byly cenné nálezy

Potenciál odkrytí cenných historických nálezů pozastavil práce na rekonstrukci parkoviště v Bratrské ulici v centru Přerova. Při výkopových činnostech odkryli stavbaři obvodové profily, které budou nyní zkoumat archeologové. Přestavba plochy pro patnáct aut za necelé tři miliony korun se tak termínově posune nejméně o měsíc.

Při přestavbě takzvaného Blažkova domu poblíž Masarykova náměstí v Přerově našli archeologové v roce 2022 doklady osídlení místa z dob Velké Moravy. V historicky důležité oblasti se nyní pracuje znovu, tentokrát na rekonstrukci parkoviště. Ta měla skončit v závěru září, ovšem úpravy se zřejmě protáhnou. „V hloubce od padesáti do osmdesáti centimetrů byly za účasti archeologa obnaženy obvodové profily. Za účelem rozlišení stratigrafických jednotek a identifikace archeologických situací byly další zemní práce a pokládky konstrukčních vrstev pozastaveny. V nejbližší době bude proveden archeologický dohled, podle výsledků pak bude rozhodnuto, zda tu bude probíhat podrobnější archeologický průzkum, nebo budou obnoveny stavební práce,“ informovala na webu města Ivana Šupová z odboru investic přerovského magistrátu.

Správa železnic rozšíří Centrální dispečerské pracoviště v Přerově. Počítá s investicí 2,3 miliardy

Správa železnic plánuje investici přesahující dvě miliardy korun do rozšíření takzvaného Centrálního dispečerského pracoviště v Přerově. V areálu poblíž přerovského vlakového nádraží vznikne nová šestipodlažní budova, ze které budou odborníci...

Lokalita v centru Přerova už před dvěma lety nadchla archeology. Na dvoře více než 140 let starého Blažkova domu, který se v roce 2022 přebudovával na nové inovační centrum, našli stopy osídlení – podařilo se jim zdokumentovat neporušené souvrství, dokumentující vývoj osídlení za uplynulých tisíc let, tedy od současnosti přes baroko, renesanci, pozdní gotiku, vrcholný středověk až po raný středověk. „Doklady nejstaršího osídlení dosvědčují zlomky velkomoravské keramiky. Jedná se o části hrnců, jejichž povrch nese typickou výzdobu v podobě vlnic a obvodových rýh. Barva výpalu keramiky se pohybovala od šedé až po červenohnědou,“ přiblížil tehdy archeolog Zdeněk Schenk z Muzea Komenského v Přerově.

„Jeden z členů archeologického týmu v místě navíc objevil i dvě ztrátové mince. Starší je stříbrný krejcar Ferdinanda II. Habsburského z roku 1626, v případě mladší ražby jde o měděný krejcar císaře Františka II. z roku 1800,“ připomněla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Obnova parkoviště měla být hotová do konce září, o jaký časový úsek se realizace zakázky zpozdí zatím není jasné. Nová plocha bude z drenážní betonové dlažby, bude zde monitorovací či přehledový systém, poblíž parkoviště má být také parkovací automat. Do vylepšení parkoviště investuje město 2,8 milionu korun. „V ceně je i vybudování místa pro odpadové nádoby a nové veřejné osvětlení,“ doplnila mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo město Přerov

Štítky Archeologie, nález, stavba, parkoviště, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavbu parkoviště v centru Přerova přerušil archeologický dohled. I v sousedství byly cenné nálezy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.