Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

Je třeba vést mladé k zájmu o vesmír, shodli se odborníci. Představili projekt, kde si vyzkouší výcvik astronauta

Odborníci představili plány na českou cestu do vesmíru, kde by český pilot Aleš Svoboda mohl letět během pěti let. Projekt zahrnuje i výcvik dvaceti dospívajících, kteří si vyzkouší stav beztíže. Cílem je u mladých podporovat zájem o technické obory.

V jihomoravské metropoli se sešli odborníci, aby představili plány spojené s cestou do vesmíru. Tu by mohl český vojenský pilot Aleš Svoboda, který je členem záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury, absolvovat do pěti let. Po Vladimíru Remkovi by se tak mohl stát druhým Čechem ve vesmíru.

Mise by měla inspirovat nejen soukromé firmy a vědecké instituce k dalším aktivitám, ale také otevřít debaty na toto téma. Zároveň by mohla podpořit zájem o studium technických oborů. Proto projekt Česká cesta do vesmíru uspořádá výcvik dvaceti dospívajících na let, kde zažijí stav beztíže.

„Je třeba vést mladé lidi k zájmu o technické a přírodovědné obory a skvělou inspirací pro ně může být právě cesta našeho astronauta Aleše Svobody do vesmíru. Příklad toho, že to funguje, vidíme například v Nizozemí, které svého zástupce na ISS poslalo. Ostatně cesty do vesmíru v minulosti inspirovaly řadu technologických lídrů,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Ministerstvo dopravy dnes spustilo na webu vzhurudovesmiru.cz registraci do akce Zero G, která umožní dvaceti dospívajícím ve věku od 13 do 18 let zažít stav beztíže. „Výběr bude šestikolový a výcvik se bude velmi podobat výcviku astronautů, který musel podstoupit Aleš Svoboda,“ přiblížil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Takzvané parabolické lety speciálně upraveným letounem Airbus 310, při nichž posádka zažije dvacet vteřin stavu beztíže, se uskuteční ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou.

Ohodnoť článek

Foto se svolením European Space Agency

Štítky vesmír, kosmonaut, projekt, Aleš Svoboda, stav beztíže, Evropská kosmická agentura, ODS, Vladimír Remek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je třeba vést mladé k zájmu o vesmír, shodli se odborníci. Představili projekt, kde si vyzkouší výcvik astronauta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.