Počasí dnes32 °C, zítra31 °C
Středa 4. září 2024  |  Svátek má Jindřiška
Bez reklam

Dny evropského dědictví nabídnou stovky akcí. Olomouc čeká open-air představení Moravského divadla

Dny evropského dědictví letos v Olomouckém kraji přinesou stovky akcí, otevřou se památky a řada institucí. V Olomouci se propojí s rakouskou kulturou, v sobotu je na programu Rakouský den, součástí bude i open-air představení Moravského divadla Manon Lescaut.

Největší akcí letošního ročníku v Olomouci bude páteční open-air představení Moravského divadla Manon Lescaut na Horním náměstí. "Toto ikonické dílo českého poetického dramatu bylo olomouckou činohrou uvedeno zatím pouze jedinkrát před téměř 70 lety a my bychom ho nyní chtěli vrátit na piedestal," uvedl náměstek primátora Viktor Tichák (Piráti). K dispozici bude 600 míst k sezení.

Sobota bude patřit koncertům na Horním náměstí, kde se představí olomoucké kapely, základní umělecké školy a spolky. Zavírat pódium bude od 21:30 olomoucký zpěvák Marcell. Sousední Dolním náměstí nabízí koncerty už od pondělka.

Do programové nabídky se letos poprvé dostala v Olomouci i okružní jízda historickou tramvají, novinkou bude příjezd veteránů. V sobotu od 15:00 na Horní náměstí dorazí čtyři desítky historických vozů Porsche. Poprvé se také propojí s evropským dědictvím zahájení sezony Moravského divadla. Před divadlem bude pódium, na kterém herci předvedou ukázky z inscenací, a ve foyeru i na jevišti se lidé potkají s herci, zpěváky a tanečníky. Od 13:00 je v plánu panelová diskuse, na které budou představeny plány Moravského divadla pro novou sezonu.

Petrášův palác v Olomouci se v rámci Dnů evropského dědictví po letech otevře veřejnosti

Historická budova takzvaného Petrášova paláce v Olomouci, sídla olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu, se po letech tuto sobotu otevře veřejnosti. Stane se tak během Dnů evropského dědictví 2024. Památkáři chystají i komentované...

Ve městě bude také otevřena stovka památek. Po dlouhé době se lidé dostanou i do Klášterního Hradiska a Konventní zahrady nebo do Petrášova paláce na Horním náměstí, kde sídlí Národní památkový ústav. Jedinečným zážitkem může být komentovaná procházka Ústředním hřbitovem v Neředíně. 

Rakouský den na Horním náměstí bude pomyslným vrcholem letošní Rakouské sezony v Olomouci. "Srovnám-li to se sezonami, které jsme v uplynulých letech věnovali partnerským městům a partnerským zemím, ať už to byla sezona slovenská, maďarská, polská nebo holandská, tak ta rakouská je právě tím úzkým propojením města Olomouce s celou rakouskou historií specifická," uvedl primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Akci na náměstí doprovodí Mozartova hudební dílna a workshop vídeňského valčíku, večerní projekce záznamu Mozartovy opery Kouzelná flétna v kině Metropol či koncert na Horním náměstí, kde vystoupí vídeňská dívčí kapela Dives. Součástí Rakouského dne je také hra Jana Sulovského o životě rakouského císaře Františka Josefa I. nazvaná Začalo to v Olomouci, vidět ji budou moci zájemci ve čtvrtek v Arcibiskupském paláci.

Desítky akcí jsou v rámci Dnů evropského dědictví také v dalších městech a památkách v Olomouckém kraji. Podrobný program pro Olomouc je na webových stránkách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytlo město Olomouc/Daniel Schulz

Štítky Olomouc, divadlo, představení, program, akce, Dny evropského dědictví, Olomoucký kraj, Horní náměstí, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny evropského dědictví nabídnou stovky akcí. Olomouc čeká open-air představení Moravského divadla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.