Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

V žebříčku nejčastějších názvů obcí vede Ves a Nová Ves, mezi ulicemi Zahradní

V žebříčku nejčastějších názvů obcí v Česku je na prvním místě Nová Ves, která se vyskytuje 14krát. Pokud by se porovnala jména bez přívlastků, zvítězila by Ves. Ta je na mapě 71krát. Mezi ulicemi vítězí označení Zahradní, které se opakuje v 705 případech. Nejdelší název nese Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, naopak nejkratší pojmenování mají obce Aš a Eš. Vyplývá to z informací, které Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil ve svém časopisu Statistika a my.

Při porovnávání kompletních názvů měst a obcí obsadí první příčku se 14 výskyty Nová Ves. "O druhé místo se dělí Petrovice a Němčice, jejichž názvy najdeme na mapě devětkrát," uvedli statistici. Osmkrát se v ČR nachází obce Březina a Slatina.

Když statistici spočítali obce se stejným pojmenováním, ale různým přívlastkem (tedy třeba Dlouhá a Krátká Ves, Horní a Dolní Lhota), zvítězil název Ves. Ten se vyskytuje 71krát. Druhá se 65 výskyty je Lhota a třetí Újezd, kterých je v Česku 44.

Nejdelší název, který má 29 znaků, nese Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, který ve Stře­dočeském kraji. "O písmeno méně mají Albrechtice v Jizerských horách v Libereckém kraji a za nimi ná­sledují čtyři obce s názvem o délce 27 znaků," uvedli statistici. Jde o Novou Ves u Nového Města na Moravě, Jakubov u Moravských Budějovic, Bartošovice v Orlických horách a Blatnici pod Svatým Antonínkem, která se nachází na Hodonínsku.

Nejkratší pojmenování mají dvě obce, které mají v názvu jen dvě písmena. Jsou to Aš v Karlovar­ském kraji a Eš na Vysočině.

Žebříčku nejčastějších ulic v Česku vévodí pojmenování Zahradní, která se opakuje 705krát. Na druhé příčce je ulice Krátká, která se nachází v 618 obcích, a třetí skončila s 520 výskyty Nádražní. "K nádraží se ovšem vztahuje dalších 177 ulic, takže kdybychom zahrnuli také ulice U Nádraží, Nad Nádražím, K Nádraží apod., dostali bychom se k číslu 697," doplnili statistici.

Z ulic, které nesou jméno nějaké známé osobnosti, se do první desítky dostaly tři - Komenského, která se opakuje 407krát, Husova s 361 výskyty a Jiráskova s 353.

Mezi náměstími v Česku převažují ta, která odkazují k prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garrigue Masarykovi. Těch statistici napočítali 146. Ve 143 lokalitách se nachází náměstí Míru nebo Mírové náměstí. Třetí nejčastější náměstí Svobody je možné najít 96krát.

Různá pojmenování nesou také parky, nábřeží, sady, návsi a další lokality. Do srovnání nejdelších a nejkratších názvů zařadil ČSÚ všechna pojmenovaná veřejná prostranství. Nejdelší název s 39 znaky má park Jiřiny Haukové a Jindřicha Chalupeckého v pražských Vršovicích. Na druhém místě je s 38 znaky nábřeží Svazu protifa­šistických bojovníků v Ostravě. "To se kromě délky názvu vyznačuje také tím, že ho od potoka Porubka oddělují další ulice, takže není skutečným nábřežím. A na západní straně se rozdvojuje, takže má celkem tři konce," konstatoval ČSÚ. Na třetí pozici se nachází ostravské náměstí Slovenského národního povstání, které má 35 znaků.

Nejkratší názvy ulic v Česku mají jen tři písmena a na mapě jich lze podle statistiků objevit 57. Je to třeba ulice ČSA nebo Lán.

Autoři | Foto se svolením Kraje Vysočina

Štítky ČR, zajímavosti, správa, obce, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V žebříčku nejčastějších názvů obcí vede Ves a Nová Ves, mezi ulicemi Zahradní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.