Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Úprava obrubníků pro cyklisty i streetart s osobnostmi. Přerov spustil hlasování participativního rozpočtu

Celkem 23 námětů přišlo od občanů do letošní edice participativního rozpočtu v Přerově, po posouzení komisí splňuje důležité parametry desítka projektů. Z nich mohou vybírat lidé až do 4. října, Přerované navrhují například osázení zastávek MHD zelení, vybudování dětských hřišť, streetartové připomenutí významných osobností či instalaci mola do rekreační lokality přerovské laguny. Na realizaci vítězných návrhů má radnice vyčleněnou částku 1,5 milionu korun.

Už potřetí se Přerov pustil do iniciativy participativního rozpočtu, i pro letošní ročník je limitem na každý z projektů předpokládaná hodnota investice 500 tisíc korun. Podle výsledků hlasování se tak budou moct uskutečnit tři záměry za maximální částku nebo několik menších.

Po kontrole formální správnosti a realizovatelnosti schválila městská komise do samotného procesu online hlasování deset projektů. Mezi ně se řadí například dvojice zelených zastávek, obdobný námět už zvítězil v roce 2022 a město už takto proměnilo zastávku u Základní školy Svisle. Navrhovatelé a navrhovatelky předkládali také na veřejné prezentaci projekty zaměřené například na vybudování dětských hřišť či jejich oplocení, umístění nové překážky do skateparku či mola na přerovskou lagunu. Novinkou by mohlo být také pořízení pěti tisíc zálohovatelných kelímků, které by se využily při městských akcích. Jeden z návrhů se týká také dopravy a navrhuje úpravu obrubníků nejméně na šesti místech v Přerově, projekt s názvem Jezdit bez drkotání má srovnat přejezdy přes silnice pro příjemnější pohyb cyklistů po městě. Připomínkou význačných Přerovanů se má podle jednoho z návrhů stát streetartová úprava zdi mezi ulicí Trávník a třídou 17. listopadu.

Přerov bojuje o vysokorychlostní trať v tunelu. Úpravu projektu projednávali zástupci města s ministrem

Město Přerov pokračuje v jednání s ministerstvem dopravy a Správou železnic o budoucí podobě vysokorychlostní trati v blízkosti města. Jedním z palčivých míst je oblast Čekyňského kopce, kudy by podle dosud zvažovaných variant měla vést trať...

„Každý hlasující má možnost udělit šest kladných a tři záporné hlasy. Plusové body přidělí projektům, které jsou mu sympatické, jsou podle jeho názoru užitečné, nebo se díky jejich realizaci ve městě něco zlepší. Body mohou být rozděleny libovolně mezi více projektů, ovšem jednomu je možné přidělit maximálně 3 hlasy. Naopak minusové body dá návrhům, které mu přijdou nezajímavé, zbytečné, bez pozitivního efektu,“ vysvětlil na webu Přerova koordinátor participace František Zlámal s tím, že v případě shody počtu bodů bude o realizaci rozhodovat rada města.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo město Přerov

Štítky Participativní rozpočet, projekt, hlasování, Přerov, dětská hřiště, anketa, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úprava obrubníků pro cyklisty i streetart s osobnostmi. Přerov spustil hlasování participativního rozpočtu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.