Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Předpověď extrémních dešťů hromadně ruší víkendové akce napříč Olomouckým krajem

Kvůli výstraze meteorologů před extrémními srážkami a povodňovými jevy se ruší napříč Olomouckým krajem celá řada kulturních, společenských či sportovních akcí. Hasiči plánovali na pátek 13. září tradiční dny otevřených dveří na stanicích, události se zrušily a příslušníci sboru pracují na přípravách opatřeních před hrozícími povodněmi.

Během dnešního dopoledne se organizátoři rozhodli zrušit 42. ročník Prostějovských hanáckých slavností. Konat se měl dvoudenní tradiční lidový jarmark s celodenním kulturním programem a přehlídkou hanáckých souborů, který je největší folklorní slavností ve městě. „Dlouho jsme to zvažovali, ale nakonec padlo i s ohledem na okolní rušící se akce rozhodnutí slavnost zrušit,“ řekl zástupce pořádajícího klubu Duha.

V Přerově například kvůli špatnému počasí zrušilo město dnešní farmářské trhy, které se měly konat na náměstí TGM. Plány mění město i na víkend, zrušen byl Den s technickými službami, který se měl uskutečnit na cirkusové louce v Michalově. „Veřejnost ale o oblíbenou akci nepřijde. Konat se bude v náhradním termínu, a to v příštím roce na přelomu května a června. Přesné datum bude včas zveřejněno,“uvedlo město na svých stránkách.

Výstraha meteorologů změnila plány i v Šumperku, kde se měl tuto sobotu uskutečnit populární běžecký závod ŠumpeRUN, kterého se každoročně účastní přes 500 dospělých a dětí. „V souvislosti s tím je běžecký závod ŠumpeRUN přeložen na sobotu 28. září 2024. Festival medu se uskuteční v původním termínu 14. září 2024, ale přesouvá se do vnitřních prostor SOŠ Šumperk, Zemědělská 3,“ oznámilo město. O dva týdny později přesunuli pořadatelé také nadcházející akci Tvarůžkové dožínky v Lošticích.

Intenzivní přípravy a obavy z víkendu. Olomoucký kraj se chystá na kvanta vody z Jeseníků

Povodňové komise napříč Olomouckým krajem se chystají na možné krizové scénáře, které mohou přinést vydatné a vytrvalé srážky v následujících dnech. V Olomouci by k případnému výraznému vzestupu hladin řek mělo dojít v sobotu, rozhodující bude...

V Bělé pod Pradědem na Jesenicku, kde meteorologové očekávají největší srážky, zrušili plánované sobotní dožínky. Jednalo se přitom o 20. výročí akce. Kvůli nepříznivé předpovědi počasí zrušili organizátoři také na sobotu plánovaný gastronomický festival Jak chutná Lošov, který měl být uspořádán na fotbalovém hřišti v okrajové části Olomouce. V krajském městě pořadající komise městské části odložila o týden také Novosadské slavnosti. Posunut na konec září byl termín turistické akce Javoříčské véšlap a véjezd, na kterou měli v sobotu do Javoříčka na Olomoucku dorazit turisté i cyklisté z širokého okolí.

O den dříve skončil také celostátní festival pro zemědělce, který probíhal přímo na poli u Unčovic na Litovelsku, většina vystavovatelů odjela už po prvním dni. Za silného deště by mohlo být velmi komplikované s těžkou agrární technikou odjet z místa konání události.

Od pátku do neděle měla probíhat na území Zlínského, Moravskoslezského a Olomouckého kraje 24. Podhorská jízda veteránů, kvůli nepříznivé předpovědi se uskuteční až v červnu 2025. „Hlavním podkladem pro toto nesnadné rozhodnutí je předpověď počasí a z ní vyplývající skutečnost, že by z důvodu trvalého deště veřejnost neměla možnost si na plánovaných zastávkách historické vozy prohlédnout,“ uvedl mluvčí akce Boris Keka.

V Hranicích na Přerovsku se dnes ráno rozhodli zrušit celý sobotní program Dnů evropského dědictví včetně veřejné snídaně na náměstí. Olomoucký klub vojenské historie zrušil víkendovou akci Mobilizace na Kraličáku, která se měla odehrát v okolí bunkru v Horském areálu Kraličák. Termín byl posunut na sobotu 28. září. Prostějov kvůli výstraze před extrémními srážkami a velmi silným nárazovým větrem ode dneška do neděle z bezpečnostních důvodů uzavírá parky, biokoridor Hloučela a hřbitovy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, výstraha povodně, výstraha déšť, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, stoletá voda, zrušené akce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předpověď extrémních dešťů hromadně ruší víkendové akce napříč Olomouckým krajem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.