Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Litovel se začíná evakuovat. Do Olomouce přijde velká voda ve středu

V Litovli se podle radnice mají k příbuzným či kamarádům evakuovat lidé, kteří se cítí ohrožení. Využít mohou také evakuační centrum na Sokolovně. Během odpoledne se také začalo čistit koryto řeky u historického Svatojánského mostu. V Olomouci se očekává kulminace Moravy ve středu ráno. Záležet ale bude na situaci na horních tocích Moravy.

Město Litovel dnes odpoledne vyzvalo občany k dobrovolné evakuaci. Každý, kdo se cítí ohroženě, se má podle radnice evakuovat ke svým příbuzným nebo přátelům. „Ti, co tuto možnost nemají, mohou využít evakuační centrum na Sokolovně. V tomto případě kontaktujte krizovou linku 607 076 398 a postupujte podle pokynů pracovníků,“ stojí na webových stránkách města Litovel.

V Litovli budou také uzavřeny školy nebo školky. „MŠ Gemerská, Frištenského, Čihadlo, Církevní a Kollárova budou uzavřeny. V provozu zůstává MŠ v Unčovicích. ZŠ Vítězná bude uzavřena, Gymnázium Jana Opletala bude uzavřeno zatím pouze v pondělí,“ informoval městský web. Základní škola Jungmannova bude v provozu bez omezení.

"Dále upozorňujeme občany že vlivem vydatných, dlouhodobých srážek, dosáhla hladina měrného bodu v Moravičanech třetího stupně povodňové aktivity a nadále bude stoupat. Upozorňujeme občany žijící v záplavové zóně, aby sledovali stav toku a v případě potřeby zabezpečili svůj majetek (vozidla na bezpečná místa, v případě potřeby vypnout elektřinu, vodu a plyn apod). Rovněž doporučujeme sledovat web a facebook města," varuje městský úřad. V ulicích Litovelské předměstí, Javoříčská a Pavlínka jsou pro občany připraveny kontejnery s pískem. 

Situace je zatím klidnější v Olomouci. Rozhodující ale bude situace na horních tocích řeky Moravy. „Oproti včerejšímu dni se prognózy odborníků ohledně dotoku vody z Jeseníků v čase o něco posunuly. Aktuálně je řeka Morava v Olomouci na profilu Nové Sady na úrovni hladiny prvního povodňového stupně. Dosažení druhého stupně povodňové aktivity očekáváme dnes v 16 hodin a třetí stupeň nejdříve v úterý ráno,“ vysvětlil tajemník olomoucké povodňové komise Jan Langr. Hladina Moravy by v Olomouci měla dosáhnout svého maxima během středečního rána. Vystoupat by měla na 480 centimetrů.

„„Rozhodně se musíme v Olomouci připravit na vysokou hladinu spodní vody, a proto doporučujeme občanům, aby ze sklepů a suterénů vystěhovali cenné věci a byli připraveni na možnost jejich zaplavení. Současně je žádáme, aby s ohledem na složitý vývoj v oblasti Jeseníků nadále věnovali pozornost informacím a vývoji v Olomouci, protože v tuto chvíli nemůžeme vyloučit zhoršení situace,“ dodal primátor Miroslav Žbánek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Troubky, evakuace, Litovel, Olomouc, Morava, Bečva, povodně, záplavy, ohrožení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litovel se začíná evakuovat. Do Olomouce přijde velká voda ve středu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.