Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Je toho na mě moc a síly ubývají, smutní vdova z Litovle po povodňové katastrofě

Jednou z nejhůře zasažených oblastí v Litovli se při povodni z neděle na pondělí stala ulice Javoříčská, ležící těsně vedle hlavního ramene řeky Moravy. Voda s bahnem zasáhla desítky objektů, mezi nimi i dům Zdenky Dvořáčkové. Postarší žena prožila hrůznou noc a se zoufalstvím pozoruje poničené obydlí, ve kterém se devět let starala o vážně nemocnou maminku.

Menší pozemek takřka na konci Javoříčské ulice v Litovli je zepředu zašpiněný blátem, za patrovým domkem je místo zahrady laguna znečištěné vody. Na omítkách je dobře patrné, že rozvodněná Morava vystoupala v obytných místnostech až nad jeden metr. U branky stojí zkroušená žena. Uplynulé hodiny byly noční můrou.

„Šílela jsem, už když se voda valila, protože člověk neví, kolik toho bude. Maminka, o kterou jsem pečovala, je v léčebném ústavu Paseka. Nevím, jak to budu zvládat, jestli mi někdo přijde pomoct, jsem tady úplně sama,“ říká se slzami v očích Zdenka Dvořáčková.

FOTOGALERIE: Bez pitné vody, elektřiny a odříznutí od světa. Zaplavená Litovel prožívá kritické hodiny

Všechny příjezdové cesty do Litovle už několik kilometrů od města hlídají policisté, kteří auta směřující do zaplaveného města otáčejí. Pod vodou je přibližně sedmdesát procent území sídla ležícího na šesti ramenech řeky Moravy. Ta se v noci na...

 

V rodinném domě zasáhla záplava tři místnosti a garáž. Poškodila plynový kotel, nábytek i spotřebiče. „Něco začnu sama odklízet, ale moc těžkých věcí neodnesu,“ říká paní Zdenka. Stejný problém byl i před příchodem velké vody, na vyklizení přízemí sama nestačila. „Některé věci jsem odnesla nahoru, ale co je těžší to už nedám,“ posteskla si.

Povodeň jí připomněla těžké časy z roku 1997, kdy bydlela s manželem v Olomouci a v domě v Javoříčské ulici ještě žili její rodiče. „Vody bylo tentokrát o něco míň, ale zkáza stejně přišla. Ještě večer, než se setmělo, tak jsem byla u Moravy a nezdálo se, že by se řeka měla rozlít. V jedenáct v noci se ale začala valit voda. Šlo to rychle, během hodiny jsme byli zaplavení. Kdybych chtěla dům v takové lokalitě třeba časem prodat, tak bude mít asi po těchto zkušenostech mizivou hodnotu, nebo to bude neprodejné. Co má potom člověk dělat,“ ptá se rozesmutněle jedna z obyvatelek zatopené ulice.

Potravinová sbírka a koordinovaná podpora dobrovolníků: V Olomouckém kraji se řeší krizová pomoc

Pitnou vodu, trvanlivé potraviny, drogerii, ale i pomoc dobrovolníků budou potřebovat lidé v regionech zasažených ničivými povodněmi. Organizace připravují potravinové sbírky, výtěžek poputuje zejména na Jesenicko a Šumpersko. Olomoucká univerzita...

 

Přírodní katastrofu zažívá podruhé, ale teď je její situace o mnoho těžší. „Je to dům rodičů. Bydlím tady devět let, starala jsem se o maminku, nyní je ve zdravotnickém zařízení. V roce 1997 jsem bydlela v Olomouci Na Letné, tam jsme byli taky zatopení, ale byli jsme na to dva s manželem a v Litovli na to také byli oba rodiče a pomáhali jsme jim. Před devíti lety mi zemřel manžel, tři týdny po pohřbu měla maminka těžkou mrtvici a trpí demencí, je upoutaná na lůžku. Starám se o ni sama, nemám děti ani sourozence. Zemřel i její manžel, měl 94 let. Je toho na mě strašně moc, síly mi ubývají a nevím, jak to zvládnu,“ trápí se při představě obtížného období paní Zdenka.

Pomoci by jí mohli dobrovolníci, město či lidé z okolí, odstraňování škod jde postupně, v Litovli prošla povodňová vlna přes 80 procent katastru. V noci na středu začala voda i v Javoříčské ulici postupně klesat, místní z některých oblastí odváděli vodu i svépomocí s menšími čerpadly. Na místo podle starosty mířili i hasiči. „Musím doufat, že mi někdo přijde pomoct, každý má ale teď dost svých starostí. Nemám internet, nemůžu teď někam chodit. Dvě noci jsem nespala, měla jsem horečku a zimnici. Je mi špatně od žaludku, ze zatopené haly jde smrad do zbytku domu. Mám tam ještě starého pejska. Doufám, že vydrží, neměla bych ho ani kde pohřbít,“ uzavírá s pohnutím v hlase.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Litovel, povodeň Litovel, záplavy, extrémní srážky, Olomouc, Olomoucký kraj, pomoc, dobrovolnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je toho na mě moc a síly ubývají, smutní vdova z Litovle po povodňové katastrofě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.