Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

S odklízením povodňové pohromy pomáhají i vězni. Zkrátil bych jim trest o týden, říká starosta

Na likvidaci mimořádně rozsáhlých následků povodní na severu Olomouckého kraje se podílejí také desítky vězňů z olomoucké, mírovské či ostravské věznice. Vybavení holínkami a lopatami se odsouzení věnují odklízení ohromného množství naplavenin, bahna či poničených věcí.

Do Hanušovic zamířili na pomoc vězni z olomoucké vazební věznice i z věznice Mírov na Šumpersku, kde si lidé odpykávají nejtěžší tresty. „Každý koordinátor dostane určitý počet lidí, který si řídí. U těch vězňů je to specifické, musí mít u sebe ještě vězeňskou službu, takže je musíme používat ve větších skupinkách. Využíváme je na odklízení těžkých věcí, bahna či vyklízení sklepů," vysvětlil starosta Hanušovic Marek Kostka (Generace Y).

Pracovní nasazení vězňů si pochvaluje. „Na práci jsou bezvadní, udělali tady kus práce, smekám. Nemusíte je vůbec honit do práce. Kdybych se mohl přimluvit, že je mají o týden dříve pustit - tak s tím souhlasím,“ doplnil starosta. V Jeseníku pracovali v uplynulých dnech vězni z ostravské vazební věznice, která je podle informací na sociálních sítích vyslala uklízet povodní zasaženou oblast okresního státního zastupitelství.

Značné obavy vyvolala v pondělí večer v Zábřehu na Šumpersku zpráva, že do Moravské Sázavy měly spadnout dvě přibližně čtrnáctileté dívky. Kolem řeky se zvýšeným průtokem se rozběhla pátrací akce a vyšetřování, které nakonec ukázalo, že oznamovatel...

Z olomoucké vazební věznice se do pomoci v souvislosti se záplavami aktivně zapojilo 40 odsouzených, což je více než polovina odsouzených, která je do této vazební věznice zařazená pro výkon trestu odnětí svobody. „Odsouzení se podíleli na pracích na stadionu Sigma v Olomouci, šlo o preventivní opatření hlavně kvůli hrozícímu větru, v budově Okresního soudu v Olomouci vyklízeli spisovny v suterénu budovy a ve Vikýřovicích pytlovali písek. V Hanušovicích se podílejí na odstraňování následků povodní,“ řekla mluvčí olomoucké vazební věznice Eva Gürbüz.

Pro tyto práce byly podle ní vybráni vhodní odsouzení, věznice musela vyřešit administrativu s udělením volného pohybu, zajistit dopravu a doprovod zaměstnanců, vybavit je musela tak pracovním oděvem a pracovními pomůckami. Pracují bez nároku na pracovní odměnu. „Odsouzení k tomuto zapojení přistoupili ochotně a aktivně se do pracovních skupin takzvaných povodňových čet hlásí,“ dodala mluvčí věznice.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Vězeňská služba ČR

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, Jeseník, Šumperk, Hanušovice, Olomouc, Olomoucký kraj, vězni, věznice, práce, pomoc, úklid povodně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S odklízením povodňové pohromy pomáhají i vězni. Zkrátil bych jim trest o týden, říká starosta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.