Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Nenápadný hrdina z Hané: Ondřej Chotěnovský má na kontě rekordních 630 dárcovských odběrů krve

Takřka čtvrt století vytrvale a často vyráží Ondřej Chotěnovský do prostor transfuzky Fakultní nemocnice Olomouc darovat krev a další složky nejcennější tekutiny. Vedoucí oddělení infrastruktury IT olomouckého magistrátu má na kontě 630 bezpříspěvkových odběrů, čímž se stal v České republice rekordmanem. Chvályhodný počin ocenil stříbrnou pamětní medailí prezident Českého červeného kříže, ke gratulacím se přidal i olomoucký primátor.

Nenápadným hrdinou je pro své okolí, a především pro mnoho pacientů nejen v olomoucké nemocnici Ondřej Chotěnovský, který si nedávným 630. bezpříspěvkovým vysloužil uvedení svého jména do České knihy rekordů.

Olomoucké Transfuzní oddělení je v novém, dárci mají komfortní a moderní prostředí. Vracejí se oblíbené párky

V olomoucké Fakultní nemocnici se dnes otevřely prostory zrekonstruovaného dárcovského centra Transfuzního oddělení. Stavební úpravy byly součástí více než rok trvajících prací, které probíhaly v celé budově. Dárci nyní mají komfortní a moderní...

„Zápis do knihy rekordů je samozřejmě obdivuhodný a my panu Chotěnovskému z celého srdce gratulujeme, ale za mnohem důležitější považujeme, že jeho krev pomohla téměř 1500 pacientů nejen olomoucké fakultní nemocnice. Předurčuje jej k tomu i jeho krevní skupina 0-. Je tedy takzvaný univerzální dárce a jeho krev mohou použít například záchranáři ve vrtulníku, na Oddělení urgentního příjmu urgentu nebo jeho krevní destičky často míří k nejmenším pacientům nebo pacientům na hemato-onkologii,“ vylíčili zástupci Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc.

Ke svému prvnímu odběru přišel čerstvý rekordman do nemocnice v lednu 2000. Mezi odběry plné krve musí být časový odstup minimálně čtyři týdny, více než 600 odběrů by tedy trvalo mnohem déle než necelých 24 let. „Pan Chotěnovský daruje všechny krevní složky, plnou krev, plazmu a nejčastěji krevní destičky. Odběr krevních destiček je přitom náročnější. Dárci je někdy odebírána jedna jednotka krevních destiček, ale pokud to krevní obraz umožňuje, může darovat i dvě nebo tři jednotky, a v tom případě se odběr započítává jako dva odběry,“ vysvětlil mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Krevní destičky se získávají na separátoru, u kterého dárce stráví pokaždé prakticky dvě hodiny. Protože z transfúzních přípravků mají krevní destičky nejkratší trvanlivost - pouhých pět dní - odebírají se pro konkrétní pacienty a dárce musí být včas na správném místě. Jsou nezbytné pro srážlivost krve.
Zdroj: Český červený kříž

Dva roky boje s leukémií. Život Terezy z Hané zachránila i stovka přípravků od dárců krve

Obrovská únava, bolest břicha, horečky či závratě. Před dvěma lety se několika příznaky projevila u tehdy šestnáctileté Terezy z Olomoucka akutní lymfoblastická leukémie. Fyzicky i psychicky nebývale náročný boj s onkologickým onemocněním statečná...

Mezi gratulanty u příležitosti významného počinu nezištné pomoci byl olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO) a také prezident Českého červeného kříže Marek Jukl. Představitel organizace spojené s bezpříspěvkovým dárcovstvím krve předal Olomoučanovi děkovné uznání a také medaili raženou z unce ryzího stříbra. Podle oceněného pracovníka odboru informatiky olomouckého magistrátu byl právě Marek Jukl inspirací pro jeho dlouhodobou dobročinnou aktivitu. „Na vysoké škole jsem byl studentem přímo pana docenta Marka Jukla a pamatuju si, jak nám vyprávěl o potřebě a nedostatku dárců krve. Tehdy jsem ještě ze zdravotních důvodů krev darovat nemohl, ale to se později změnilo,“ prohlásil Ondřej Chotěnovský, který na první odběr přišel s kolegou ze zaměstnání, a od té doby pořádá skupinové odběry krve a šíří osvětu významu darované krve i ve svém okolí.

„Věříme, že příběh Ondřeje Chotěnovského bude inspirací pro ty, kteří třeba ještě váhají, zda se mezi dárce krve zařadit. Potřebujeme asi 80 tisíc nových dárců a jeho příklad ukazuje, že dárcovství krve patří k životu. Ještě jednou Vám, Ondřeji, děkujeme za všechny, kterým jste pomohl,“ uvedli představitelé Českého červeného kříže. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, dárcovství, darování krve, transfuzní oddělení, transfuzka, FN Olomouc, Ondřej Chotěnovský, rekord, rekord krev, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nenápadný hrdina z Hané: Ondřej Chotěnovský má na kontě rekordních 630 dárcovských odběrů krve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.