Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

Olomoucké Transfuzní oddělení je v novém, dárci mají komfortní a moderní prostředí. Vracejí se oblíbené párky

V olomoucké Fakultní nemocnici se dnes otevřely prostory zrekonstruovaného dárcovského centra Transfuzního oddělení. Stavební úpravy byly součástí více než rok trvajících prací, které probíhaly v celé budově. Dárci nyní mají komfortní a moderní prostředí.

"Cílem rekonstrukce našeho dárcovského centra bylo vytvořit komfortní a moderní prostředí, které si lidé darující svou krev zcela jistě zaslouží," uvedla primářka Transfuzního oddělení Dana Galuszková.

V rámci úprav se mimo jiné zvětšil odběrový box, proběhla modernizace sociálního zázemí, oddělila se pacientská a dárcovská část, vznikla nová šatna pro dárce krve a také samostatná vyšetřovna EKG. Centrum je nově vybaveno obrazovkami s informacemi o novinkách, akcích a výhodách, které dárci mohou čerpat. Pro rychlejší odbavení je rozšířený i úsek evidence. Před budovou je stojan na kola. "Díky novému výdejnímu místu s občerstvením můžeme našim dárcům opět nabídnout i tolik oblíbené teplé párky po jejich výkonu," usmívá se primářka.

Úpravy byly součástí větší investiční akce v pavilonu L, kde sídlí také ambulantní provoz Oddělení rehabilitace a lůžková část Hemato-onkologické kliniky. Práce za 106,2 milionu korun bez DPH trvaly zhruba rok a čtvrt.

Léto na infekčním oddělení v Prostějově: zdravotníci léčili žloutenku, salmonelózu i horečku dengue

Specializované infekční pracoviště v prostějovské nemocnici pečuje v průběhu léta podobně jako v předchozích letech o více pacientů než v jiných obdobích roku. Zdravotníci zaznamenali nárůst výskytu boreliózy i klíšťové encefalitidy, virové...

"V rámci stavebních úprav došlo k drobným dispozičním změnám, které řeší zejména požadavky hygieny a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ve druhém nadzemním podlaží vznikla nová nástavba, čímž došlo k rozšíření stávajícího půdorysu v místě původní nevyužívané ploché střechy. V nově vzniklém prostoru jsou umístěny pracovny a výuková místnost včetně hygienického zázemí. Přesun administrativní části umožňuje rozvoj laboratorní části objektu," popsal vedoucí odboru investic nemocnice František Valíček.

Po dobu rekonstrukce museli dárci docházet do provizorních, nepříliš komfortních prostor. "Jsme jim všem za to opravdu velmi vděčni, znamenalo to pro nás obrovskou pomoc a pro pacienty doslova naději na záchranu životů. Ať se totiž děje cokoliv, my si nemůžeme dovolit přerušit provoz, potřebujeme krev pro pacienty naší nemocnice i pro celý region," podotkla primářka Galuszková.

Ohodnoť článek

Foto poskytla Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky transfuzní oddělení, komfort, stavba, modernizace, investice, párek, Dana Galuszková, rekonstrukce, Státní ústav pro kontrolu léčiv, hygiena, Fakultní nemocnice, pacient, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké Transfuzní oddělení je v novém, dárci mají komfortní a moderní prostředí. Vracejí se oblíbené párky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.