Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Problémy s odpadem, elektřinou i znečištěnou vodou. Jesenicko dál bojuje s následky povodní

Náročné vyklízení katastrofickou povodní zasažených budov na severu Olomouckého kraje přináší další komplikace, které musejí obce ve spolupráci s krizovým štábem řešit. Zničené se hromadí ve vesnicích a městech, plné jsou už ale skládky, kam by se měl odpad různého druhu odvážet.

V každé z obcí postižených záplavami vznikají mezideponie, tyto dočasné skládky už jsou ale podle zástupců olomouckého hejtmanství blízko své maximální kapacity. „Navíc nahromaděný odpad a naplaveniny jsou často umístěny podél a na komunikacích, které je potřeba mít volné pro průjezd těžké hasičské a vojenské techniky. Ve spolupráci s Krizovým štábem obce s rozšířenou působností Jeseník se tedy řeší, kdo a kam bude opad odvážet, hledají se vhodné lokality pro dočasné uložení odpadu, poptávají se firmy, které by pomohly s tříděním, drcením či odvozem vytříděného materiálu,“ přiblížila mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

„Odpad, který vzniká v obcích postižených povodněmi, je potřeba likvidovat. Podél cest se hromadí věci z domácností, poškozený nábytek, nefunkční elektronika, různé naplaveniny, klády dřeva, hromady větví a další. Součástí může být i nebezpečný odpad, který podléhá zvláštnímu režimu. Aktuálně fungující skládky nemají kapacitu, aby toto obrovské množství odpadu pojaly, proto je třeba situaci akutně řešit,“ upozornil po jednání krizového štábu Josef Suchánek (STAN), hejtman Olomouckého kraje.

Hejtmanství omezilo přístup do Jeseníků. Míří tam mnoho dobrovolníků, vpustí je jen po registraci

Možné komplikace spojené s očekávanou vlnou solidarity se snaží mírnit Olomoucký kraj a další instituce a organizace s blížícím se víkendem, který řada lidí plánuje využít k důležité pomoci svým blízkým, ale i neznámým lidem v lokalitě zdevastované...

Specifické zacházení je potřeba také pro odpadky v podobě rostlinných a živočišných zásob, po odpojení elektřiny museli lidé vyhazovat potraviny z mrazáků a lednic. Krajská veterinární správa se zabývá tak likvidací uhynulých zvířat. „Svoz uhynulých zvířat a poškozených a prošlých potravin z domácností zajišťuje asanační ústav. V obcích jsou přistavené odpadní nádoby, do kterých mohou občané potraviny i s původními obaly vyhazovat. Tuto službu mají zdarma,“ doplnila mluvčí Minxová.

Na některých místech na Jesenicku je i více než týden po ničivých záplavách problém s dodávkami elektřiny. „Hasiči proto teď intenzivně spolupracují s ČEZem, obnovují cesty, klestí porost a čistí přístupové komunikace, aby se pracovníci firmy dostali ke zdevastovaným místům a trafostanicím a mohli je opravit. Na mnoha místech jsou již domácnosti k elektřině připojeni, na dalším obnovení dodávek technici pracují,“ uvedla mluvčí s tím, že pro provizorní zásobování energií je v zasažené oblasti k dispozici přes 160 elektrocentrál.

Při pohybu a úklidu v lokalitě poničen záplavou je stále rizikem kontakt s povodňovou vodou, zástupci krajské hygienické stanice i dalších institucí upozorňují na dodržování základních zásad, používání ochranných pomůcek a minimalizace kontaktu s potenciálně kontaminovaným materiálem. Majitelé studen budou muset také řešit kvalitu vody a případné čištění, s rozbory vody podle hejtmanství pomůže zdarma právě Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje.

Ohodnoť článek

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, Jeseníky, extrémní srážky, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, stoletá voda, záplavy, odpad, znečištěná voda, Jeseník, Jesenicko, dobrovolnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problémy s odpadem, elektřinou i znečištěnou vodou. Jesenicko dál bojuje s následky povodní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.