Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Hejtmanství omezilo přístup do Jeseníků. Míří tam mnoho dobrovolníků, vpustí je jen po registraci

Možné komplikace spojené s očekávanou vlnou solidarity se snaží mírnit Olomoucký kraj a další instituce a organizace s blížícím se víkendem, který řada lidí plánuje využít k důležité pomoci svým blízkým, ale i neznámým lidem v lokalitě zdevastované nedávnými povodněmi zejména na Jesenicku a Šumpersku. Podle pokynů hejtmanství by se zájemci o dobrovolnické zapojení do obnovy poničené oblasti měli zaregistrovat na určených webech, jinak jim hrozí, že nebudou na sever kraje vpuštěni.

Do Jeseníku a okolních obcí se v příštích dnech dostanou pouze předem zaregistrovaní dobrovolníci, místní lidé, jejich příbuzní, hosté ubytovaní v tamních hotelech a penzionech, příslušníci integrovaného záchranného systému, vojáci, zaměstnanci jesenických firem či lidé vykonávající činnosti spojené se zajištěním voleb. Na přístupových silnicích jsou už policejní kontroly. Za porušení nařízení hrozí pokuta. Opatření platí do odvolání.

Olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) po katastrofálních záplavách vyhlásil stav nebezpečí. Návrh na omezení vstupu do Jeseníku a okolí vzešel od hasičů a policistů, dnes ho projednal krizový štáb Olomouckého kraje. Rozhodnutí omezit vstup do Jeseníku a okolí opřel Suchánek o krizový zákon a zdůvodnil jej tím, že případný příjezd tisíců neregistrovaných dobrovolníků by zablokoval přístupové cesty, což by omezilo průjezd záchranných složek. Silnice na Jesenicku jsou navíc po povodních poničené, poškozeno bylo mnoho mostů a na řadě míst je průjezd automobilů rizikový. Nařízení má v oblasti omezit také povodňovou turistiku.

Ze zatopeného domu žena volala o pomoc, vůbec nebyla slyšet, jak hučela voda. Bylo to vážné, vzpomíná velitel hasičů

Lidi z běsnícího živlu zachraňovali o víkendu v Písečné a Mikulovicích na Jesenicku také hasiči z Přerova. Velitel Radek Tomčík vzpomíná například na kritickou situaci, kdy na hasiče z okna zatopeného domu volala žena, která potřebovala pomoci, ale...

„Každé krizové řízení musí být koordinované. Proto jsme předem vyzvali všechny lidi, kteří chtějí na Jesenicku pomáhat, aby se registrovali. Děkuji všem, kteří tak učinili. Nekoordinovaný příval dobrovolníků by totiž komplikoval nejen průběh odklízecích prací, ale nebezpečí by hrozilo i těm, kteří by do Jeseníku a okolí vyrazili na vlastní pěst. Řada silnic úplně chybí, další jsou podmáčené a hrozí jejich zborcení,“ sdělil hejtman.

Pomoc registrovaných dobrovolníků budou na Jesenicku organizovat Arcidiecézní charita Olomouc spolu s Českým červeným křížem, Maltézskou pomocí a Dobrovolnickým centrem Univerzity Palackého, aby práce na likvidaci povodňových škod probíhaly co nejefektivněji a bezpečně. Dobrovolníci, kteří se u těchto neziskových organizací registrovali, už podle Suchánka byli rozděleni na potřebná místa.

Zničené stezky a riziko pádu stromů. Obce a organizace varují před výlety do podmáčených lesů

Na obezřetnost či ještě lépe přehodnocení plánů v podobě výletů do přírody v regionu Jeseníků a dalších oblastech zasažených ničivými povodněmi apelují organizace a zástupci obcí. Pobyt v zalesněných oblastech může znamenat riziko, krajina je...

Silnice na Jesenicku nyní využívají především složky integrovaného záchranného systému, které po nich dopravují humanitární pomoc. Po silnicích jezdí také těžká technika, která pracuje na obnově území. V horském regionu likviduje povodňové škody více než 600 hasičů a vojáků, kteří používají 240 kusů těžké hasičské a armádní techniky.

„Likvidační práce jsou velice náročné, usilovně pracujeme na obnově infrastruktury a území tak, aby se lidé mohli vrátit co nejdříve domů a aby vše fungovalo v co nejkratším možném čase. Přetížená doprava nám vše ale značně zdržuje, proto jsme přistoupili společně k tomuto opatření a žádáme veřejnost o jeho dodržování,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karel Kolářík.

Od pátku 20. 9. 2024 od 12:00 hodin platí zákaz vstupu, pobytu a pohybu osob na území, které je vymezené správním obvodem obce s rozšířenou působností Jeseník s výjimkou:
- registrovaných dobrovolníků,
- osob s trvalým pobytem na území obce s rozšířenou působností Jeseník,
- osob vlastnící nemovitost, provozovnu, nájemci nemovitosti v území vymezeném tímto rozhodnutím,
- rodinných příslušníků osob s trvalým pobytem na území obce s rozšířenou působností Jeseník,
- rodinných příslušníků nájemců nemovitostí v území vymezeném tímto rozhodnutím,
- příslušníků ozbrojených sil, bezpečnostních sborů, složek integrovaného záchranného systému,
- pracovníků orgánů krizového řízení, kteří se podílejí na řešení krizové situace,
- havarijních služeb provádějících nezbytné práce,
- osob vykonávajících zaměstnání v území vymezeném tímto rozhodnutím,
- osob směřujících do území za účelem výkonu veřejné správy,
- osob využívající služby ubytovacích zařízení v území vymezeném tímto rozhodnutím,
- osob vykonávající činnosti spojené se zajištěním voleb,
- pracovníků médií,
- dalších osob dle schválení Krizového štábu obce s rozšířenou působností Jeseník nebo štábu velitele zásahu
Zdroj: Olomoucký kraj

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, Olomouc, Olomoucký kraj, zákaz vstupu, registrace dobrovolníků, zákaz Jeseníky, omezení vstupu Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství omezilo přístup do Jeseníků. Míří tam mnoho dobrovolníků, vpustí je jen po registraci  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.