Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Nejlepší výčepní pivo je z Přerova, Zubr Gold uspěl v prestižní pivovarnické soutěži. Litovel zase v nealko kategorii

Piva ze střední Moravy uspěla v prestižní pivovarnické soutěži České pivo. První místo v kategorii výčepních piv získalo pivo Zubr Gold, bronz si odváží nealkoholické pivo Litovel Řezaný citron. Letos se do soutěže přihlásilo 26 pivovarů se 101 soutěžními vzorky. Pivovary Zubr a Litovel jsou součástí skupiny Kofola ČeskoSlovensko.

Do tradiční soutěže České pivo, kterou každoročně organizuje Český svaz pivovarů a sladoven, se letos přihlásilo 26 pivovarů se 101 soutěžními vzorky. "V rámci degustační soutěže vybíráme to nejlepší z tuzemské produkce. Oslavujeme tak jedinečnost a chuť českého piva, které je neodmyslitelnou součástí české pivní kultury i ekonomiky," sdělil výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Tomáš Slunečko.

Zlato v kategorii výčepních piv získalo pivo Zubr Gold, oproti loňsku je to skok z třetího místa na první. Bronz v kategorii nealkoholické pivo si pro změnu odváží Litovel Řezaný citron.

"Za oceněními našich piv stojí vybrané místní suroviny a pečlivý přístup. Máme velkou radost z toho, že se naše piva těší oblibě u konzumentů i odborníků a dlouhodobě slaví úspěchy na prestižních soutěžích v Česku i ve světě," komentovala výsledky Nataša Rousková, která působí jako vrchní sládek všech pivovarů skupiny Pivovary CZ Group.

FOTOGALERIE: Holba letos oslaví 150. narozeniny. Vylepšila návštěvnické centrum i muzeum

Hned několik kulatých výročí oslaví v letošním roce hanušovický pivovar Holba, ve kterém se zlatavý mok vyrábí od roku 1874. Od založení podniku tak uplynulo 150 let, známá pivní značka Šerák se v podhůří Jeseníků vaří po čtyři desetiletí. Před...

V rámci soutěže hodnotí piva nezávislá porota v šesti kategoriích, ocenění si převzali sládci jednotlivých pivovarů, za Litovel Petr Kostelecký, který letos slaví třicet let ve funkci, a za Zubr nový sládek Vojtěch Grecman. Vyhlášení soutěže probíhá v rámci Svatováclavské slavnosti na počest sv. Václava, patrona všech pivovarníků.

Do Síně slávy českého pivovarnictví se zároveň dostal pedagog a emeritní sládek pivovaru Litovel Miroslav Koutek. Jeho jméno je spojeno s Litovlí, úspěšným sládkem byl třináct let, nyní se věnuje vzdělávání budoucích pivovarníků a historii pivovarnictví. Odborná soutěž České pivo se letos konala po dvaadvacáté, Český svaz pivovarů a sladoven ji pořádá ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. 

Pivovary Zubr a Litovel patří do společnosti Pivovary CZ Group, která je součástí skupiny Kofola ČeskoSlovensko. V portfoliu je také značka Holba. Roční výstav skupiny se pohybuje okolo 800 tisíc hektolitrů, zhruba třetina produkce směřuje na zahraniční trhy. 

FOTOGALERIE: Kromě jablek má Kofola v Libině i byliny. Pragerovy sady zachránila před vykácením

Kromě jablek bude Kofola, která na přelomu roku koupila Pragerovy sady v Libině na Šumpersku, a zachránila je tak před vykácením, v podhůří Nízkého Jeseníku pěstovat také byliny. Loni zde sklidila čtyři tuny heřmánku, letos chce produkci zvýšit o...

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytly Pivovary CZ Group

Štítky pivo, soutěž, úspěch, zlato, Zubr, bronz, Litovel, Přerov, Pivovary CZ Group, pivovar, výroba piva, Český svaz pivovarů a sladoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší výčepní pivo je z Přerova, Zubr Gold uspěl v prestižní pivovarnické soutěži. Litovel zase v nealko kategorii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.