Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Škola v pevnosti či zapomenutá estakáda. Den architektury přiblíží pozoruhodná místa v Olomouci

Nevšední a odborný pohled na známá i nepřístupná místa Olomouce nabídne festival Den architektury, jehož hlavní program proběhne v hanácké metropoli na přelomu září a října. Akce letos nese podtitul Proces proměny, zájemci se budou moct při prohlídkách či seminářích podívat například do krytu civilní obrany, tématem bude i například přestavba pavilonu H Výstaviště Flora či budova olomoucké tržnice v centru města.

Den architektury je celorepublikovou akcí, která se koná letos už po čtrnácté, organizátorem festivalu je spolek Kruh. Do bohaté programové mozaiky vloží hned několik dílků také Olomouc – od bude od pátku 27. září do neděle 29. září budou probíhat například prohlídky stavby krytu civilní obrany z 50. let, kde sídlí Institut Paměti národa. V úterý 1. října mohou lidé zavítat na netradiční návštěvu obchodního domu Senimo, který sídlí v budově bývalé aukční haly olomouckých jatek, kterou přiblíží autoři podcastu Mluvící objekty Alžběta Žabová a Petr Bureš.

DRBNA HISTORIČKA: Hanácké Oxford. Střední Morava neměla jen úrodnou půdu, ale byla i centrem vzdělanosti

Málokomu je potřeba připomínat, že v Olomouci byla založena druhá nejstarší vysoká škola v českých zemích po Karlově univerzitě v Praze. Dnes je město díky této mimořádné univerzitní tradici trochu posměšně přezdíváno jako "Hanácké Oxford". V...

„Festival pozve i do nového olomouckého centra současného umění a terapie, které sídlí v bývalém uhelném skladě, kde na exkurzi naváže diskuse s odborníky, workshopy a performance. Program dále nabídne architektonickou procházku zapomenutým terénem v okolí estakády Velkomoravská / Tovární. Na procházku pak naváže odpoledne Re-Vize Olomouc věnující se právě vnitřní periferii a problematice nového skateparku v Olomouci,“ uvedla za pořadatele Silvie Marková.

„Festival se také zaměří na objekt městské tržnice, který dodnes představuje dominantu v centru města a je příkladem průmyslové architektury 18. a 19. století, nebo areál historické vojenské pevnosti a její nové využití, kde představí budovu nové školy její autoři ze studia Ječmen,“ doplnila Marková. V sobotu večer tak budou moct návštěvníci zavítat do interiéru Fortu Šibeniční vrch – Galgenberg, kde sídlí nová soukromá základní škola.

Kompletní program, který v Olomouckém kraji obsáhne i pozoruhodná místa i v Jeseníku, Přerově, Prostějově, Šumperku, Velkých Losinách či Teplicích nad Bečvou, je k dispozici na webu festivalu, vstup na semináře, exkurze, přednášky a další součásti festivalu je zdarma, u některých událostí je potřeba předchozí registrace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl spolek Kruh

Štítky Akce, festival, Den architektury, prohlídka, exkurze, výlet, architektura, město, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škola v pevnosti či zapomenutá estakáda. Den architektury přiblíží pozoruhodná místa v Olomouci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.