Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

VIDEO: Místo hřišť rozbouřený veletok. Povodeň vážně zasáhla na Jesenicku i sportovce, pořádají sbírku

Domy, mosty, silnice či základní infrastrukturu zdevastovala v polovině září živelná katastrofa na severu Olomouckého kraje a také v částech Moravskoslezského kraje. Ještě dlouhé týdny budou probíhat likvidace následků povodní. Ty se i z dlouhodobého pohledu dotýkají také volného času dětí a dospělých. V České Vsi u Jeseníku voda a bahno kompletně zničily zázemí Sportovního klubu Řetězárna, který pro důležité pohybové aktivity sdružuje sto padesát fotbalistů a také šest desítek děvčat v tanečním oddílu. Škody jsou obrovské, organizace žádá o pomoc veřejnost.

Extrémní porce dešťových srážek vedla takřka před třemi týdny k pohromě mimořádných rozměrů, jednou z nejvážněji zasažených oblastí byla obec Česká Ves přiléhající k městu Jeseník. Řeka Bělá se rozvodnila a ničila vše, co ji stálo v cestě. Přímo u vodního toku fungoval také areál Sportovního klubu Řetězárna, to se však změnilo. Sportovci bojují o další existenci. Klub, jehož součástí je i taneční studio či volejbalový a nohejbalový oddíl, přišel o veškeré zázemí.

Voda podle zástupců klubu vystoupala v areálu do výšky až 140 centimetrů, zničila dvě fotbalová hřiště, šatny, dvě asfaltové plochy i studny s pitnou vodou a tělocvičnu taneční školy, techniku a všechno vybavení.

„Nikdo si nedokázal představit, jakou silou povodně udeří a co po sobě zanechají. Přišli jsme o zázemí v hodnotě dvaceti milionů korun. Následky pohromy jsou daleko větší než v roce 1997,“ říká ve videu k online sbírce člen výkonného výboru fotbalového oddílu a sekretář klubu Roman Michálek.

Žáky z Jesenicka do škol nepustí povodňová spoušť. Učit se budou i v pobytových zařízeních Poslanecké sněmovny

Ve zničených prostorách základních škol v České vsi a v Jeseníku nemůže po povodních probíhat výuka, náhradní prostory poskytla pro takřka sto padesát dětí Kancelář Poslanecké sněmovny na základě podnětu od prezidenta republiky Petra Pavla. Pro...

 

„Několik let jsme si to tady zkrášlovali, zvelebovali a teď nemáme vůbec nic. Začínáme úplně od nuly. Vnímám, že je velmi důležité, aby děti v této tíživé a nelehké době naskočily opět do všedního dění a mohly opět prožívat emoce spojené se sportem,“ dodává místopředsedkyně SK Řetězárna a předsedkyně tanečního oddílu Aneta Kratochvílová, ve kterém se soutěžnímu i nesoutěžnímu tanci věnuje 60 dívek ve věku od dvou do patnácti let.

Část poškozeného majetku pravděpodobně pomohou opravit peníze z pojistky, ta však zdaleka nekryje všechny škody. K obnově prostředí důležitého pro sport dětí a dospělých je potřeba další finanční pomoc. Roman Michálek připomíná, že možnost podpory ze strany hlavních sponzorů bude v těžkém období komplikovaná, protože obec i akciová společnost Řetězárna utrpěly při povodních také mimořádně rozsáhlé škody. „Není tak v jejich silách nám v dostatečné míře pomoci,“ říká Michálek. „Proto vás všechny prosíme, pomozte nám, aby se děti mohly vrátit ke svým oblíbeným koníčkům. A mohly zase začít dělat to, co mají rády a s těmi, které mají rády,“ uzavírá místopředsedkyně klubu z České Vsi. Podpora sportovců z obce na Jesenicku probíhá na sbírkovém portálu Donio.

Ohodnoť článek

Foto poskytl SK Řetězárna

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, Jeseníky, extrémní srážky, Česká Ves, sbírka, pomoc, SK Řetězárna, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Místo hřišť rozbouřený veletok. Povodeň vážně zasáhla na Jesenicku i sportovce, pořádají sbírku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.