Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak se vyznat ve fakturách a smlouvách od dodavatelů energií? Praktické rady pro české domácnosti

PR článek

Od našich dodavatelů energií dostáváme faktury, smlouvy, ceníky a další dokumenty, které obsahují spoustu informací. Podívejme se společně na jednoduché a přehledné rady, jak se v nich vyznat.

Vzhledem k současnému vývoji na trhu je totiž ideální doba pro audit stávajících smluv, abychom se ujistili, že platíme tu nejlepší možnou cenu. Jak ale začít a na co si dát pozor?

Smlouva jako základní kámen každého odběru energie

„Prvním dokumentem, na který by se zákazník měl zaměřit, je smlouva. Ta obsahuje všechny podstatné informace o odběru energií – od specifikací produktu, záloh až po povinnosti obou stran,“ vysvětluje Roman Šmíd, obchodní ředitel ve společnosti epet. Pokud uvažujete o změně dodavatele, je důležité zaměřit se na několik klíčových bodů:

  • Typ smlouvy: Zjistěte, zda máte smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou, a pokud ano, jaká je výpovědní doba. U smlouvy na dobu určitou je klíčové znát také datum jejího ukončení.
  • Pokuty za předčasné ukončení: Pokud máte smlouvu na dobu určitou a uvažujete o jejím předčasném ukončení, věnujte pozornost dohodnutým sankcím. Mnozí spotřebitelé se obávají pokut za předčasné ukončení smlouvy, avšak často mohou díky nižším cenám u jiného dodavatele ušetřit i přesto.
  • Automatické prodloužení: Před podpisem nové smlouvy si ověřte, zda ta stávající neobsahuje automatické prodloužení, a pokud ano, za jakých podmínek.
  • Další výhody a slevy: Pokud vám byl při uzavírání smlouvy nabídnut bonus nebo sleva, zkontrolujte, zda je tato výhoda řádně uvedena ve smlouvě.

Postřeh navíc: Pokud je smluvní pokuta uvedena pouze v obchodních podmínkách, a nikoli přímo ve smlouvě, dodavatel ji nemá právo po vás vymáhat.

Ceník

Ceník je dalším důležitým dokumentem, kterému je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Obsahuje podrobný rozpis cen za jednotlivé položky, jako je MWh či kWh elektřiny nebo plynu, a výše stálého platu.

  • Fixace ceny: Zkontrolujte, zda je uvedená cena fixovaná (garantovaná po celou dobu trvání smlouvy) nebo platí jen na určité období.
  • Cena za MWh/kWh a stálý plat: Tyto dvě položky jsou klíčové pro výpočet celkových nákladů.

Postřeh navíc: Ujistěte se, že ceny jsou uvedeny včetně DPH, někteří dodavatelé totiž tučně označují ceny bez DPH, což může vést k nepříjemným překvapením.

Společnost epet nabízí přehledné ceníky elektřiny, které srozumitelně informují o jejich cenách a poskytují srovnání cen elektřiny.

Faktura

Faktura, kterou dostáváte každý měsíc nebo čtvrtletně, může na první pohled vypadat složitě, ale obsahuje několik klíčových údajů, které vám pomohou rozhodnout se, zda změnit dodavatele:

  • Roční spotřeba energie: Díky znalosti své vlastní spotřeby můžete vypočítat možné úspory při přechodu k jinému dodavateli.
  • Položka Ostatní služby: Zde najdete poplatky za dodatečné služby, které mohou být u různých dodavatelů odlišné.
  • Spotřeba elektřiny VT/NT a plynu: Porovnejte svou spotřebu s aktuálním ceníkem a zjistěte, zda by pro vás nebyla výhodnější jiná nabídka.

„Mnoho lidí se změny dodavatele obává a myslí si, že je to složité a za tu práci to nestojí. Někdy však mohou rozdíly cen u různých dodavatelů znamenat úsporu v řádu tisíců,“ dodává Roman Šmíd, obchodní ředitel ve společnosti epet.

Buďte obezřetní a pravidelně provádějte audit svých dokumentů. Nejjistější je samozřejmě volba spolehlivého dodavatele. Doporučujeme využít kalkulačku společnosti epet, která Vám objasní váš současný stav. Alespoň základní znalost této problematiky určitě potěší váš rodinný rozpočet a společně jsme si dokázali, že to není taková věda, jako by se mohlo na první pohled zdát.

Štítky energie, rada, elektřina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se vyznat ve fakturách a smlouvách od dodavatelů energií? Praktické rady pro české domácnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.