Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Víc prostoru pro chodce, méně parkovacích míst. Olomouc řeší možnosti proměny náměstí Republiky

Přívětivější podobu pro obyvatele i návštěvníky centra Olomouce by mohlo získat náměstí Republiky naproti vlastivědného muzea. Nízkonákladová proměna významné lokality je předmětem odborné studie, kterou bude po dokončení projednávat vedení města. Náměstí nyní slouží zejména pro parkování aut, úpravou by motoristé přišli ve vyhledávané oblasti o několik desítek stání.

V okolí barokní kašny Tritonů může na náměstí Republiky v Olomouci v současnosti parkovat přibližně sedm desítek vozidel. V budoucnu by mohla památka z dílny význačného kameníka a autora sloupu Nejsvětější trojice Václava Rendera více vyniknout. Kancelář architekta města Magistrátu města Olomouce ve spolupráci s odborným studiem Ellement Architects zpracovává návrh zaměřený na kultivaci veřejného prostranství, které se má stát součástí konceptu takzvané muzejní čtvrti.

„Na historickém náměstí máme velké parkoviště, které do určité míry brání tomu, aby byl prostor využitý v uvozovkách i pro lidi. Není tam dost rozptylových ploch pro komfortní průchod lokalitou, jsou tam degradované i památky, například kašna je obeskládaná auty a drobným nepořádkem. Jde o to, aby se rehabilitoval charakter náměstí, aby ho lidé mohli využívat nejen k parkování aut. Cílem je zlepšit podmínky pro pohyb a pobyt chodců při zachování rozumné kapacity parkování, zajištění důstojné role kašny v prostoru náměstí a rehabilitace dožilých částí,“ vysvětluje náměstek olomouckého primátora a architekt Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

Olomouc rozšířila síť pro sběr odpadu z kuchyní. Domácnostem rozdá i kbelíky pro třídění

Olomouc rozšiřuje své zapojení do projektu třídění gastroodpadu, hnědé popelnice na zbytky z kuchyně jsou od září rozmístěné na 40 místech ve čtvrti Tabulový vrch. V úvodu října se rozbíhá také informační kampaň a doplňková služba pro občany v...

 

Možná budoucí podoba náměstí Republiky má za sebou také veřejnou prezentaci, kam se podle náměstka osobně dostavilo zajímat o možnosti a varianty proměny lokality přibližně dvacet občanů. „Lidé vyjadřovali spíše svoje názory, než že by byly nějaké větší připomínky k úpravě záměru. Jeden názor přítomných diskutujících byl výrazně odmítavý, zbytek lidí myšlenku přivítal. Ale vzhledem k účasti není možné z veřejné prezentace dělat větší závěry,“ komentoval Pejpek.

Chystaný materiál se zařadí do souboru celé řady dalších studií, které má město s limitovaným rozpočtem v zásobě a bude rozhodovat o dalších krocích. „Připravujeme návrh, který bude posuzovat Rada města. To neznamená, že se potom bude realizovat. Záměr bude procházet politickou debatou, budou se řešit náklady, které zatím neznáme, studie je rozpracovaná. Bude se řešit, zda vynaložené náklady budou pro vedení města zajímavé vzhledem k výkonu, který se díky nim získá,“ podotkl náměstek.

Jaký máte názor na úpravu náměstí Republiky v Olomouci?

Celkem hlasovalo0 čtenářů

Úprava plochy poblíž kostela Panny Marie Sněžné či budov Filozofické fakulty a rektorátu Univerzity Palackého by přitom neměla znamenat pro městskou kasu výraznější výdaj. „Mělo by se jednat o rychlou, nízkonákladovou úpravu. Netýká se nějakého velkého předlažďování nebo úprav sítí. Jedná se opravdu o mobiliář, úpravy organizace dopravy a podobně. Studie počítá i s umístěním zeleně, ale ne trvalých stromů. Časem náměstí projde celkovou rekonstrukcí, takže není možné tam nyní sázet stromy,“ objasnil Tomáš Pejpek.

Jedním z prvních bodů kritiky zvažovaného záměru je úbytek parkovacích míst, kterých je v Olomouci obecně nedostatek. „Prostá kultivace náměstí by znamenala redukci asi o jednu třetinu míst, v případě sezónního uvolňování prostranství pro různé aktivity, by se počet míst snížil k polovině současné kapacity. Pod Hanáckým kopcem je parkovací dům, kde je k dispozici několik stovek parkovacích míst. V těsné blízkosti přibližně pětiminutové docházkové vzdálenosti máme tedy opravdu velké kapacity,“ upozorňuje náměstek s tím, že stanovování termínu případné realizace je zatím předčasné, nejprve je potřeba dokončit studii a se stanovením výše předběžných nákladů projednat záležitost v Radě města.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla kancelář ellement architects s.r.o.

Štítky Architektura, urbanismus, městský prostor, náměstí, náměstí Republiky, veřejný prostor, úprava, parkování, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víc prostoru pro chodce, méně parkovacích míst. Olomouc řeší možnosti proměny náměstí Republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.