Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

FOTOGALERIE: Barevnější kotelny. V Olomouci skončil Street Art Festival, letos byl již sedmnáctý ročník

Basketbalové hřiště na Nové Ulici, kotelna u hlavního vlakového nádraží nebo kotelny na sídlištích získaly novou podobu díky tradičnímu Street Art Festivalu, který v Olomouci nyní skončil. Podle pořadatelů velkoplošné kresby přispívají k lepšímu životu ve městě.

Letos šlo již 17. ročník oblíbeného Street Art Festivalu, který se poprvé konal také v Hradci Králové. "Umění ve veřejném prostoru může výrazně přispět ke kvalitě života, přičemž se snažíme dát prostoru vlastní identitu a předat skrze něj silné příběhy," vysvětluje pořadatelka festivalu Romana Junkerová.

Například brazilská umělkyně Júlia Mota Albaquerque stojí za malbou na basketbalovém hřišti v ulici Za Vodojemem v olomoucké městské části Nová ulice. Malba znázorňuje postavy tří dívek hrající trojici rozličných míčových sportů. 

Vídeňský umělec Manuel Skirl zase vzdává hold sgrafitu na olomouckém nádraží. Svůj mural vytvořil asi 700 metrů od příjezdové haly na kotelně na rohu ulic Blanická a Vrchlického. Malbu v hale hlavního nádraží vytvořil Wilhelm Zlámal. "Sgrafito Wilhelma Zlámala jsem obdivoval od chvíle, kdy jsem poprvé přijel do Olomouce. Utvářet mural s odkazem na toto dílo pro mě bylo velkým zážitkem," svěřil se umělec.

DRBNA HISTORIČKA: Muž, který dal Olomouci tvář. Václav Render byl posedlý sloupem, dnes je na seznamu UNESCO

Málokdo novému obloukovému mostu na Masarykově třídě řekne jinak než Rejnok, oficiálně je však most pojmenován po Václavu Renderovi, významném barokním architektovi a kameníkovi. Právě on stál za zbudováním nejvýznamnější olomoucké památky - Sloupu...

Úpravy kotelen, a to na sídlištích se letos staly dominantním tématem festivalu. Výraznou proměnou prošla kotelna v ulici Lužické, kde svou osobitou stopu zanechala španělská umělkyně Yubia. Dílo umělecké dvojice MOTS pak zdobí kotelnu v ulici Zelená. 

Již druhý rok po sobě se festivalu účastnil také bulharský umělec Glow. "Obvykle je to samotné místo, třeba povrch stěny, který mě něčím inspiruje. Nechávám se vždycky unést daným okamžikem a samotným prostředím, neplánuji příliš dopředu," prozradil o své tvorbě.

Součástí letošního Street Art Festivalu byla v olomouckém Studiu G21 výstava španělské umělkyně a writerky Yubii s názve Candy. Na programu byly například také workshopy pro děti.

Ohodnoť článek

Foto poskytl Street Art Festival

Štítky kotelna, malba, mural, kresba, Olomouc, Street Art Festival, festival, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Barevnější kotelny. V Olomouci skončil Street Art Festival, letos byl již sedmnáctý ročník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.