Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

V Olomouckém kraji čtvrtý měsíc za sebou vzrostla nezaměstnanost. Které profese jsou nejžádanější?

Na konci září překračovala míra nezaměstnanosti v Olomouckém kraji o 0,2 procenta celorepublikový průměr. Hodnota vzrostla ve všech okresech regionu s výjimkou Přerovska a k nárůstu dochází již čtvrtý měsíc v řadě. Do statistik promluvila tradičně také registrace čerstvých absolventů středních a vysokých škol, přesto je za 9. měsíc roku nezaměstnanost v Olomouckém kraji nejvyšší za posledních sedm let.

Podle údajů Úřadu práce se okres Přerov zařadil mezi pouze 10 okresů v České republice, ve kterých došlo k meziměsíčnímu poklesu nezaměstnanosti. Největší nárůst zaznamenal úřad na Olomoucku, v evidenci přibylo 93 osob. „Nezaměstnanost v Olomouckém kraji již čtvrtý měsíc po sobě vzrostla. Zářijový nárůst nezaměstnanosti ale není nijak neobvyklý a objevuje se prakticky každý rok – je způsoben přílivem čerstvých absolventů středních a vysokých škol do evidence úřadu práce,“ komentoval v tiskové zprávě aktuální vývoj na trhu práce ředitel krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci Vlastimil Přidal.

Zatímco na konci srpna Úřad práce evidoval celkem 592 nezaměstnaných absolventů škol, během září se jejich počet zvýšil na 1 010 osob, což představuje nárůst o 71 procent. „Podíl absolventů škol na celkové nezaměstnanosti se tak zvýšil na 6 procent,“ doplnil mluvčí Úřadu práce ČR Michal Kovařík.

Víc prostoru pro chodce, méně parkovacích míst. Olomouc řeší možnosti proměny náměstí Republiky

Přívětivější podobu pro obyvatele i návštěvníky centra Olomouce by mohlo získat náměstí Republiky naproti vlastivědného muzea. Nízkonákladová proměna významné lokality je předmětem odborné studie, kterou bude po dokončení projednávat vedení města....

Úřad práce tak má přihlášených 17 209 uchazečů o zaměstnání, přibylo také volných pracovních míst, kterých je 8275. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v průměru 2,1 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník – 3,8. Naopak nejméně v okrese Olomouc, kde je tato hodnota na úrovni 1,7.

„Struktura volných míst podle profesí se příliš nemění – největší poptávka zaměstnavatelů je stále po skladnících a obsluze vysokozdvižných a paletovacích vozíků. Na konci září se jednalo o celkem 1 178 volných pracovních míst, což bylo 14 procent z celkové nabídky. Až na druhém místě byla nabídka volných míst pro kvalifikované dělnické strojírenské profese, to znamená kováře, nástrojáře a zámečníky, svářeče, mechaniky a opraváře strojů – 1 034 míst. Třetí největší skupinou byly pracovní nabídky pro řemeslníky z oblasti stavebnictví,“ přiblížil mluvčí.

V Olomouckém kraji již proběhly dvě Burzy práce a vzdělávání, které jsou naplánované pro každý z okresů. Kromě akcí v Přerově a Šumperku se měla burza konat také v Jeseníku, ta ale nemohla proběhnout kvůli povodním. „V Olomouci se otevře brána Výstaviště Flora návštěvníkům v úterý 15. října. Celou sérii veletrhů uzavře 24. října burza v Prostějově,“ podotkl mluvčí Kovařík s tím, že podrobné informace k bezplatným přehlídkám zaměstnavatelů a škol Olomouckého kraje jsou k dispozici na webových stránkách.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Statistika, Úřad práce, nezaměstnanost, práce, zaměstnání, Olomoucký kraj, Olomouc, Prostějov, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji čtvrtý měsíc za sebou vzrostla nezaměstnanost. Které profese jsou nejžádanější?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.