Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Tomáš Vincenec po loňském úspěchu připravil další unikátní kalendáře. Letos jsou o Prostějově, okolí a industrii

S unikátními kalendáři na příští rok opět přichází prostějovský výtvarník, umělec a spoluautor několika knih o místní architektuře Tomáš Vincenec. Po loňském úspěchu si zájemci mohou nyní pořídit tři kalendáře s jeho nezaměnitelným rukopisem, které jsou o Prostějově, jeho okolí a industriálních městských stavbách.

"Dalo by se říct, že první kalendář loni vznikl z takového obyčejného nápadu, dárku pro kamarády a pro rodinu. O kalendář byl ovšem velký zájem a také reakce byly nádherné. Měl jsem z toho ohromnou radost a bylo jasné, že to tento rok zopakuji," svěřil se Tomáš Vincenec.

Původně měl v plánu udělat kalendář o Olomouci, ale kvůli jiné práci z toho sešlo. "Měl jsem pak zrovna rozdělanou jednu kresbičku Plumlovské přehrady, a tak mě napadlo, místo Olomouce, která mi přeci jen není tak blízká, udělat okolí Prostějova. Vytipoval jsem si tradiční, netradiční místa, takový osobní výběr lokalit, které považuji za zajímavé, známé, nebo méně známé nebo neprávem opomíjené," vysvětluje Vincenec. 

V kalendáři se objevuje například kostel ve Stínavě, což je nádherná gotická stavba, větrné mlýny, otaslavická zřícenina a z Čech pod Kosířem nikoliv zámek, ale krásná novogotická rozhlednička, která stojí v parku. "Mám tam také zástupce žudrů. Dlouho jsme přemýšlel, který by to měl být, protože je jich tady pět nebo šest. Nakonec jsem zvolil ten němčický," popisuje výtvarník. 

Po patnácti letech výtvarník vydal další knihu o prostějovských hostincích. Jsou v ní stovky dobových fotografií

Na dračku jde v Prostějově pokračování veleúspěšné knihy o prostějovských hostincích a spolkových domech. Tentokrát autor, prostějovský výtvarník a umělec Tomáš Vincenec, představuje místní restaurace, hostince, hospůdky a putyky na stovkách...

Na příští rok má kromě toho také v pořadí už druhý kalendář přímo o Prostějově, kde jsou nové věci, a oprášil zároveň kalendář ke knize Nenápadný půvab prostějovské industrie. "Je to kalendář s motivy, které jsem použil do knihy. Je to fotografický kalendář a jsou v něm také věci, které už dnes v Prostějově neexistují. Je tam například také krásný skleník u hřbitova, který považuji za takovou prostějovskou Eiffelovu věž a který chce město zbourat. Zmizí tak další věc, která je krásná a měla by být do budoucna zachovaná," netají se kritikou Vincenec.

Pokud by o kalendáře měl někdo zájem, může výtvarníka kontaktovat na jeho webových stránkách.  

Tomáš Vincenec se kromě malování věnuje také vydávání knih a točení filmů. Před více jak patnácti lety vydal výpravnou publikaci s názvem Místopis prostějovských hostinců a spolkových domů, která měla obrovský úspěch, a vzápětí natočil procházku po prostějovských zákoutích spojených se zlatavým mokem s hercem Ladislavem Županičem

Později na to navázala další publikace Prostějovské hostince v historických fotografiích, kromě toho pracoval na řadě dalších publikací a filmů věnovaných prostějovské architektuře nebo historii zdejšího sportu. 

Ohodnoť článek

Foto poskytl Tomáš Vincenec

Štítky kalendář, historie, výtvarník, industrie, Tomáš Vincenec, kresba, Prostějov, kniha, architektura, obrázek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Vincenec po loňském úspěchu připravil další unikátní kalendáře. Letos jsou o Prostějově, okolí a industrii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.