Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Dvojnásobná pomoc v Šumperku. Dárci krve přispějí na léčbu malé Elišky

Šumperská transfúzní služba chystá na pátek 8. listopadu speciální akci. Za každého, kdo v tento den přijde darovat krev nebo plazmu, přispěje NADACE AGEL 500 korun na léčbu malé Elišky. Ta trpí atrofií mozku.

Dárců krve je dlouhodobě nedostatek. Charitativním odběrem tak transfúzní stanice chce oslovit více lidí. “Zároveň chceme ukázat, že i jeden dárcovský úkon může mít dvojí efekt – pomoci zachránit život a zároveň podpořit konkrétní osobu v nouzi,“ vysvětlila členka správní rady NADACE AGEL Lucie Dvořáková. Také doufá, že na tuto akci navážou i další odběrná místa.

V Šumperku podpoří NADACE AGEL malou Elišku Dorňákovou. Ta se narodila předčasně v roce 2016, na svět přišla asi v 37. týdnu těhotenství. Po porodu byla Eliška bledá, apatická a nepravidelně dýchala. Lékaři ji tak umístili do inkubátoru a později u ní diagnostikovali trombocytopenii a anémii. To vedlo k vyšetření magnetickou rezonancí.

Výsledky potvrdily závažnou diagnózu – progresivní atrofii mozku, tedy úbytek mozkové tkáně. Tato nemoc zásadně ovlivňuje Eliščin vývoj, a ve svých sedmi letech zůstává na úrovni ročního dítěte. Rodina se tak snaží získat prostředky na potřebnou neurorehabilitaci a speciální terapii, které mohou Elišce pomoct v dalším rozvoji.

Mozková banka v Olomouci přispěje k léčbě Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci. Je druhá v Česku

Vzorky mozkové tkáně pacientů s Parkinsonovou a Alzheimerovou nemocí, atrofií či paralýzou bude uchovávat Mozková banka na Neurologické klinice a Ústavu klinické a molekulární patologie v Olomouci. Banka je druhým podobným zařízením v zemi, jejím...

„Zveme zájemce o dárcovství, aby si pro svůj první odběr krve vybrali právě tuto akci. Pomůžete tak svým darem krve nejen pacientům v nemocnicích ale i malé Elišce. Stačí se objednat a přijít,“ dodala pracovnice péče o dárce Transfúzní služby AGEL Marcela Kučerková. Kromě darování krve mohou zájemci přispět na léčbu malé Elišky i finančně. Poslat mohou libovolnou částku na účet NADACE AGEL s číslem 117343533/0300 s variabilním symbolem 202401. Platby mohou posílat do 8. listopadu.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku od 18 do 60 let. Zájemci se mohou objednat telefonicky na čísle 800 300 600 nebo prostřednictvím objednávkového formuláře. Další informace o dárcovství jsou k dispozici na webových stránkách Transfúzní služby AGEL.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Transfúzní služba AGEL

Štítky dárcovství krve, Šumperk, Eliška Dorňáková, NADACE AGEL, AGEL Šumperk, krev, plazma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvojnásobná pomoc v Šumperku. Dárci krve přispějí na léčbu malé Elišky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.