Dnes, 09:47
Již zítra startuje nový food festival Chutě kraje. V prostějovských Kolářových sadech se odehraje první zastávka akce, kterou pořádá Olomoucký kraj. Návštěvníci se mohou těšit na regionální speciality, ale také na hudební vystoupení nebo autogramiádu herce a foodblogera Lukáše Hejlíka.
„Jsem velmi rád za tuto novou aktivitu. Náš kraj nabízí v oblasti gastronomie celou řadu výborných podniků i produktů. Gastrofestivaly budou skvělou příležitostí, kde lidé mohou vše ochutnat, vyzkoušet a strávit příjemný čas s rodinou nebo přáteli. Jako bonus si odnesou i dobré rady pro zdravý životní styl,“ vysvětlil hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).
Festival bude mít celkem pět zastávek. Postupně se objeví v Prostějově, Jeseníku, Náměšti na Hané, Šumperku a Přerově. „Chutě kraje nejsou jen o jídle – i když právě to bude v hlavní roli. Festival nabídne ochutnávky tradičních i moderních pokrmů z kvalitních místních surovin, prezentaci regionálních značek, farmářů, řemeslných výrobců a gastropodniků. Návštěvníci tak budou mít možnost poznat chuťový potenciál našeho kraje v celé jeho pestrosti,” přiblížil program Radek Stojan, ředitel Centrály cestovního ruchu Olomouckého kraje, která festival pořádá. Na každé zastávce bude také připraven doprovodný hudební a kulturní program, dětská zóna i vzdělávací část o zdravém životním stylu.
Dnes, 16:07
Prostějovská radnice chce omezit noční parkování nákladních automobilů na území města, aby bylo více místa pro osobní vozy. Radní uložili odboru dopravy, aby změnu připravil. Zákaz postihne nákladní vozidla delší než pět metrů, obytné přívěsy a...
Nedělní program v Prostějově začíná v 10 hodin dopoledne. Připraveny budou husí speciality, makrely, neapolská pizza či regionální piva a vína. Kromě rozhovoru a autogramiády Lukáše Hejlíka se mohou návštěvníci těšit i na koncert Ilony Csákové. Celou akcí provede herečka Markéta Hrubešová.
Podle hejtmanství má festival za cíl posílit regionální identitu, podpořit lokální výrobce a oživit cestovní ruch. „Zaměřuje se na propojení podnikatelů, kulturních a zájmových spolků, lázeňských institucí i jednotlivců a podniků, které mají chuť představit své produkty a nápady široké veřejnosti. Kromě propagace lokálních specialit má akce za cíl také zvýšit zájem o zdravý životní styl, udržitelné stravování a místní produkty,“ stojí na webových stránkách Olomouckého kraje.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám