Sýr z Litovle boduje i v Itálii, Brazzale Moravia hlásí rekordní tržby 4,6 miliardy

Autoři , | Foto OK tourism

Výrazný meziroční nárůst tržeb eviduje podnik Brazzale Moravia z Litovle, který je předním světovým výrobcem sýru typu parmazán. Společnost loni utržila 4,6 miliardy korun, což je takřka o 20 procent více než v roce 2023. Většina produkce z Olomoucka putuje na zahraniční trhy.

Podle výroční zprávy měla loni společnost Brazzale Moravia tržby o 739 milionů korun vyšší než v roce 2023. Hospodaření potravinářské firmy tak skončilo ziskem 102,3 milionu korun po ztrátě 117,3 milionu korun v roce předchozím. Většina produkce parmazánu Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především do Itálie. Na zahraničních trzích loni společnost Brazzale Moravia inkasovala 3,761 miliardy korun. Firma má přibližně třetinový podíl na celkovém vývozu sýrů z ČR. Na tuzemský trh v roce 2024 připadly tržby 863 milionů korun. Hodnota exportu loni vzrostla o 556 milionů korun, tržby v tuzemsku o 184 milionů korun. Společnost loni zvýšila objem zpracovaného mléka o 5,5 procenta.

Značka Gran Moravia se v posledních letech snaží proniknout také na asijské trhy a postupně upevňuje pozici v Česku, kde provozuje síť 23 vlastních prodejen La Formaggeria Gran Moravia a internetový obchod. Loni ve svých prodejnách utržila 352 milionů korun.

Nová hala a memorandum o tancích Leopard. Šternberská zbrojovka rozšiřuje výrobu

V závěru týdne slavnostně otevřela tuzemská zbrojovka Excalibur Army svou novou výrobní halu ve Šternberku. V moderním objektu budou moct pracovat desítky zaměstnanců na produktech obranného průmyslu jako jsou houfnice, raketomety, tanky či jiná...

Závod na výrobu parmazánu společnost Brazzale Moravia v Litovli-Třech Dvorech otevřela v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. V následujících letech firma postupně zvyšovala zpracovatelskou kapacitu, která původně činila 6000 litrů mléka denně. V roce 2010 společnost rozhodla o zvýšení kapacity o 200 000 litrů mléka na 440 000 litrů denně. Z tohoto množství lze denně vyrobit přibližně 25 tun tvrdého sýra, který poté dozrává v litovelských a italských skladech.

Tvrdý sýr Gran Moravia tvoří zhruba dvě třetiny produkce litovelského podniku, který vyrábí také sýry provolone, scamorza, pařené sýry, ricotta, mozzarella, caciotta a čerstvé výrobky pro podnikové prodejny. Litovelská společnost, která v roce 2024 zaměstnávala v průměru 476 lidí, je součástí italské skupiny Brazzale.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Podnikání, ekonomika, výroba, potravinářství, parmazán, Brazzale Moravia, Gran Moravia, sýry, Litovel, Olomoucký kraj

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.