Dnes, 20:21
Výrazný meziroční nárůst tržeb eviduje podnik Brazzale Moravia z Litovle, který je předním světovým výrobcem sýru typu parmazán. Společnost loni utržila 4,6 miliardy korun, což je takřka o 20 procent více než v roce 2023. Většina produkce z Olomoucka putuje na zahraniční trhy.
Podle výroční zprávy měla loni společnost Brazzale Moravia tržby o 739 milionů korun vyšší než v roce 2023. Hospodaření potravinářské firmy tak skončilo ziskem 102,3 milionu korun po ztrátě 117,3 milionu korun v roce předchozím. Většina produkce parmazánu Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především do Itálie. Na zahraničních trzích loni společnost Brazzale Moravia inkasovala 3,761 miliardy korun. Firma má přibližně třetinový podíl na celkovém vývozu sýrů z ČR. Na tuzemský trh v roce 2024 připadly tržby 863 milionů korun. Hodnota exportu loni vzrostla o 556 milionů korun, tržby v tuzemsku o 184 milionů korun. Společnost loni zvýšila objem zpracovaného mléka o 5,5 procenta.
Značka Gran Moravia se v posledních letech snaží proniknout také na asijské trhy a postupně upevňuje pozici v Česku, kde provozuje síť 23 vlastních prodejen La Formaggeria Gran Moravia a internetový obchod. Loni ve svých prodejnách utržila 352 milionů korun.
Sobota, 20. září 2025, 15:43
V závěru týdne slavnostně otevřela tuzemská zbrojovka Excalibur Army svou novou výrobní halu ve Šternberku. V moderním objektu budou moct pracovat desítky zaměstnanců na produktech obranného průmyslu jako jsou houfnice, raketomety, tanky či jiná...
Závod na výrobu parmazánu společnost Brazzale Moravia v Litovli-Třech Dvorech otevřela v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. V následujících letech firma postupně zvyšovala zpracovatelskou kapacitu, která původně činila 6000 litrů mléka denně. V roce 2010 společnost rozhodla o zvýšení kapacity o 200 000 litrů mléka na 440 000 litrů denně. Z tohoto množství lze denně vyrobit přibližně 25 tun tvrdého sýra, který poté dozrává v litovelských a italských skladech.
Tvrdý sýr Gran Moravia tvoří zhruba dvě třetiny produkce litovelského podniku, který vyrábí také sýry provolone, scamorza, pařené sýry, ricotta, mozzarella, caciotta a čerstvé výrobky pro podnikové prodejny. Litovelská společnost, která v roce 2024 zaměstnávala v průměru 476 lidí, je součástí italské skupiny Brazzale.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám