Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Porodnicí se line hlas olomouckého herce Petra Kubese. Pro děti v inkubátorech namluvil pohádky

V inkubátorech porodnice Fakultní nemocnice Olomouc zní pohádkové příběhy, které pomáhají zklidnit předčasně narozené děti. Zdravotníci pomocí nahraných pohádek navozují u dětí pocit bezpečí a klidu, řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Herec Moravského divadla Olomouc Petr Kubes v závěru loňského roku namluvil jak pohádky klasické, tak od současných autorů. Miminka tak mohou poslouchat známé příběhy O Červené Karkulce, O kůzlátkách, O budce, ale i novější pohádky Marie Kubátové, Jindřišky Ptáčkové, Ljuby Štíplové a Eduarda Petišky.

„Snažili jsme se, aby výběr pohádek byl co nejpestřejší. Díky tomu se bude atmosféra a nálada trochu měnit a pohádky budou pro děti pohlazením," uvedla zdravotní sestra Slávka Kubesová Marková, která akci zorganizovala. S nahrávkou pohádek pomohl Český rozhlas Olomouc.

Podle primáře novorozeneckého oddělení FN Olomouc Lumíra Kantora mají zvukové nahrávky nesporný efekt, protože zhruba od 20. týdne těhotenství má dítě funkční sluchový aparát a vnímá zvuky. "Slyší tlukot srdce matky a dokáže rozpoznat její hlas. Tyto zvuky v něm vyvolávají pocit bezpečí a pohody. Po porodu, který je pro každé miminko velkým stresem, především narodí-li se předčasně nebo s nějakým zdravotním handicapem a je po porodu odděleno od matky, dokáže muzikoterapie tyto stresy zmírnit," upozornil.

Nejlepší muzikoterapií je podle Kantora samotný hlas rodičů. „Někteří rodiče na našem oddělení zpívají nebo čtou knížky miminkům v inkubátoru. Pokud nemohou za dítětem přijet, pak lze muzikoterapii nahrát ve formátu mp3 a sestřičky ji pak dětem pouští přes drobné reprobedny přímo do inkubátoru," řekl primář.

Díky pohádkám vyprávěným hercem Kubesem bude možné zahájit muzikoterapii také u dětí, jejichž rodiče vlastní nahrávku pořídit nemohou. Miminkům je na novorozeneckém oddělení FN Olomouc budou pouštět po domluvě s rodiči a za předpokladu, že budou chtít muzikoterapii využít. „Kouzlo pohádkových příběhů tak pomůže léčit i nejmenší a nejzranitelnější děti," podotkl Kantor.

Ve FN Olomouc se loni narodilo 2545 dětí, což je proti předchozímu roku o 80 více. „Za posledních 11 let tak počet dětí narozených v největší porodnici v Olomouckém kraji překračuje pravidelně hranici 2000. Nejvíce dětí se loni narodilo ve FN Olomouc v srpnu, nejméně v dubnu," uvedl Havrlant. Převažují chlapci, kterých přišlo na svět 1291, děvčat bylo 1254.

 

Autoři | Foto archiv Petra Kubese

Štítky pohádka, inkubátor, Fakultní nemocnice Olomouc, muzikoterapie, Lumír Kantor, Eduard Petiška, Marie Kubátová, Ljuba Štíplová, Moravské divadlo Olomouc, Český rozhlas Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Porodnicí se line hlas olomouckého herce Petra Kubese. Pro děti v inkubátorech namluvil pohádky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.