Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Betonové homole v centru Olomouce schválili památkáři

O podobě plánované přístavby Muzea umění v přístavbě v Denisově ulici v Olomouci je rozhodnuto, zjistila MF DNES. Architekti chtějí do centra města umístit stavbu složenou z pěti „homolí“ z hrubého betonu.

Už na to máme přislíbenou dotaci, říká ředitel

Letos by muzeum mělo začít pracovat na projektové dokumentaci, což znamená velký posun v budování takzvaného Středoevropského fóra (SEFO). „Už na to máme od ministerstva kultury přislíbenou dotaci. Předpokládám, že bychom ji v polovině roku mohli získat,“ uvedl pro MF DNES ředitel muzea Michal Soukup.

Pokud se bude Středoevropské fórum v Denisově ulici skutečně stavět, stane se tak podle aktualizovaných nebo jen drobně upravených původních plánů. SEFO v této podobě už odsouhlasil i Národní památkový ústav, a to včetně jeho vědecké rady. O tom píše MF DNES.

Proč homole?

Homole mají symbolizovat pět domů, které v tomto místě v minulosti stály. Uvnitř by podle MF DNES měly být unikátní prostory pro výstavy, ojedinělé expozice umění z celé střední Evropy, badatelny nebo podzemní depozitáře.

O tom, jak bude SEFO vypadat, v podstatě rozhodlo ministerstvo kultury. Na stole totiž stále byly návrhy z roku 2009, ale těm bylo podle MF DNES vyčítáno, že neberou ohled na své okolí a historické jádro Olomouce. V blízkosti proluky se totiž nachází kostel Panny Marie Sněžné anebo někdejší jezuitský konvikt.

Stavět by se začalo v roce 2021

Jak píše MF DNES, pokud vláda schválí návrh investic spjatých s péčí o národní kulturní dědictví, může muzeum počítat se stamiliony, které budou na stavbu SEFO potřeba. Podle ministerstva jde o 543 milionů.

„V této částce je zahrnuta také rekonstrukce stávající budovy muzea, která bude s budovou SEFO propojena,“ řekla pro MF DNES mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Stavět by se mělo v rozmezí let 2021 až 2024.

Foto MuO

Štítky architektura, centrum, muzeum, SEFO, Olomouc, Mladá fronta DNES, Muzeum umění Olomouc, Národní památkový ústav, Homole, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Betonové homole v centru Olomouce schválili památkáři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.