Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

FOTO: Do věžičky olomoucké radnice zástupci města uložili aktuální dokumenty pro další generace

Do rekonstruované věžičky olomoucké radnice se dnes vrátil tubus s archivními materiály, který byl ve střešní konstrukci nad olomouckým orlojem uložen přes tři století. Původní kovovou schránku doplnili zástupci města dalšími dvěma, do nichž vložili aktuální dokumenty a pamětní mince. Mosazná schránka byla do pozlacené makovice pod korouhvičkou vložena při opravě střechy v roce 1962. Objevena byla loni na podzim při opravě věžičky.

První tubus obsahuje původní historické listiny, které prozkoumali a zdokumentovali olomoučtí archiváři. Druhá schránka obsahuje odkaz dnešní doby. „Uložena je v tubusu i bankovka v hodnotě 5000 korun, je tam i celá řada dokumentů včetně medaile připomínající zapsání Sloupu Nejsvětější Trojice do památek UNESCO, svatořečení Jana Sarkandra či medaile s vlastnoručním podpisem olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera," řekl dnes primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Tubus obsahuje i statistické údaje o městě a přehled událostí od 60. let minulého století do dneška. Do třetího kovového pouzdra zástupci města vložili dokumenty a fotografie týkající se rekonstrukce radniční střechy a věžiček.

Zaprášený tubus nalezli stavbaři loni v září při rekonstrukci 13 věžiček a ozdobných vikýřů na severní straně střechy radnice, která navazuje na celkovou opravu střechy a krovů. Obsahoval vzácné archiválie, z nichž nejstarší se datují rokem 1704 a nejmladší pocházejí z 60. let minulého století. „Část těchto dokumentů si ponechal památkový ústav s tím, že budou konzervovány a uloženy. Místo nich se do tubusu vrátily téměř nerozpoznatelné faksimile," řekl primátor.

Schránka obsahovala noviny, plány a další dokumenty z doby kolem roku 1962 i starší archiválie týkající se řízení města, oprav v minulých staletích i významných politických událostí. K nejzajímavějším dokumentům patřil tisk oslavující jedno z vítězství vojevůdce prince Evžena Savojského, ve schránce byly i pamětní medaile z roku 1848 připomínající nástup Františka Josefa na císařský trůn, německy psané olomoucké noviny Neue Zeit z roku 1861 či stranický list Stráž lidu z roku 1962. Za trámy věžičky byly nalezeny také dva vzkazy pokrývačů.

Náročná rekonstrukce střechy začala loni v lednu a bude stát zhruba 24 milionů korun. V následujících letech má být opravena i fasáda radnice.

Autoři | Foto Jan Andreáš

Štítky zajímavost, radnice, historie, Olomouc, oprava, střecha, Světové dědictví UNESCO, rekonstrukce, ČSSD, Sloup Nejsvětější Trojice, Jan Sarkander, Jan Graubner, Antonín Staněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Do věžičky olomoucké radnice zástupci města uložili aktuální dokumenty pro další generace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.