Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Voda na Poděbradech i na Plumlovské přehradě je podle hygieniků stále čistá

Lidé se mohou nadále bez obav koupat v Plumlovské přehradě na Prostějovsku, jejíž voda je čistá. Vyplývá to z výsledků rozboru vzorků vody odebraných tento týden. Lidem žádné zdravotní problémy při koupání nehrozí, řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská. Čistá je voda i ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce, v nichž se však problémy obvykle nevyskytují po celé léto. Jde o dvě vodní plochy v kraji, které hygienici kontrolují.

Hygienici začali kvalitu vody v obou oblastech kontrolovat v polovině května. Na Plumlově kvalitu vody kontrolují jednou za dva týdny, v jezerech Poděbrady jedenkrát za 28 dnů. Poděbrady nemají s kvalitou vody dlouhodobě žádný problém. Loni se v jezerech udržela kvalitní voda po celou sezonu.

Vzorky vody hygienici naposledy odebrali v pondělí. „Lze konstatovat, že voda ve vodní nádrži Plumlov a oblasti Poděbrady je vhodná ke koupání. Je to voda nezávadná, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci," uvedla Čehovská.

V Plumlovské nádrži, která byla před pěti lety rekonstruována a Povodí Moravy její dno nákladně vyčistilo, za poslední léta na začátku prázdnin problémy s čistotou vody nejsou. Vyskytují se však během léta. Loni tam museli hygienici v první polovině srpna vyhlásit kvůli vysokému obsahu sinic zákaz koupání, zrušen byl až první týden v září. Na kvalitě vody se zde podepisuje absence kvalitního čištění odpadních vod z okolních obcí.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky voda, koupání, Poděbrady, Plumlov, Olomoucko, Prostějovsko, Vodní nádrž Plumlov, jezero, Krajská hygienická stanice, Olomouc, okres Prostějov, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda na Poděbradech i na Plumlovské přehradě je podle hygieniků stále čistá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.