Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Olomouc si připomene Den vzniku samostatného československého státu

V úterý 28. října si Olomoučané připomenou 96. výročí Dne vzniku samostatného československého státu. Oslavy státního svátku se odehrají v centru města a na Žižkově náměstí. Letos poprvé je doprovodí také vědomostní soutěž na téma „Znáte státní symboly?“ Chybět nebude tradiční lampionový průvod a slavnostní ohňostroj.

Program oslav začne na Horním náměstí v 15:30 hodin. O hudební kulisu se v centru města postará vystoupení Tradicionálu Olomouc. Letos však v programu dne přibude také novinka. V rámci slavnostního odpoledne na Horním náměstí proběhne vůbec poprvé i vědomostní soutěž pro přítomné s názvem „Znáte státní symboly?“.  Tématem soutěže bude státní hymna. „Netradičním způsobem tak budeme ověřovat znalosti přítomných a zároveň představíme zajímavosti, které se vážou k této nejznámější národní písni,“ popisuje Rostislav Holický z oddělení kultury magistrátu města s tím, že pro účastníky jsou připraveny také drobné ceny. Soutěž pak vyvrcholí společným zpěvem státní hymny se sólistou Moravského divadla v Olomouci Vladem Zápražným u pomníku TGM na Žižkově náměstí.


Právě k pomníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka se vydá v podvečer lampionový průvod. Z Horního náměstí  vyjde v 17:30. Slavnostní průvod povede velitel státní vlajky, Vojenská hudba Olomouc a doprovodí jej členové klubu vojenské historie. Tradiční trasa průvodu za účasti veřejnosti povede z Horního náměstí ulicemi Ostružnickou, Denisovou, přes Náměstí Republiky, třídou 1. máje až k pomníku TGM.


Po položení věnců a uctění památky prvního československého prezidenta bude následovat v 18:30 hodin slavnostní ohňostroj, který oslavy státního svátku v Olomouci zakončí.

 

Úterý 28. 10. 2014

Horní náměstí:

15.30              Tradicionál Olomouc - hudební kulisa, prodej lampiónů, občerstvení
17.30               Moderátor ohlásí řazení průvodu
17.40               Shromáždění účastníků a odchod lampiónového průvodu směrem k pomníku
                        TGM na Žižkově náměstí, z Horního náměstí ulicí Ostružnickou,
                        Denisovou, Nám.Republiky, ul. 1.máje

V čele lampiónového průvodu půjde velitel státní vlajky s doprovodem, dále Vojenská hudba Olomouc,  klub vojenské historie  a veřejnost.

Žižkovo náměstí:


18.00  Příchod lampiónového průvodu, shromáždění ostatních účastníků -
18.05  Kladení věnců k pomníku TGM
18.15  Krátký projev zástupce statutárního města Olomouce
18.25  Státní hymna
18.30  Ohňostroj

Štítky Olomouc, Československo, lampion, pomník, soutěž, Tomáš Garrigue Masaryk, Žižkov, národní hymna, slavnost, ohňostroj, státní svátek, centrum města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc si připomene Den vzniku samostatného československého státu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.