Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Olomoucká zoo se pyšní narozením malých lemurů a dikobrazů

Lemuři letos hlásí narození 4 mláďat. Přišly na svět 18. dubna a 2. května, postaraly se o ně samice Tonga a Menatra a hrdým otcem je opět král Sambo. Také výběh dikobrazů se rozrostl o další dva členy. V posledních 3 letech zaznamenáváme u dikobrazů značný baby boom.

Olomoucká zoo chovala lemury kata v letech 1990-1993. Tato zvířata se však nikdy nemnožila. Zlomový se stal až rok 2012, kdy došlo k otevření chovného centra. 25. 4. 2012 ze ZOO Ostrava přicestovaly 3 Samice Menatra, Tonga a Ambia a ze Zoo Opole samec Sambo. Celkový počet lemurů ve skupině čítá 11 jedinců.

Dikobrazi dříve patřili k běžně chovaným druhům a byl to také jeden z ustavujících druhů v olomoucké zoologické zahradě, které jsme zde měli již při otevření v roce 1956. Celkově má zoo 8 dikobrazů.

 

OBECNÉ INFORMACE - LEMUR
Lemur kata obývá výhradně ostrov Madagaskar, kde žije v početných skupinách až o 30 členech, kterým velí dominantní samice. Většině poloopic kvůli kácení deštných pralesů doslova mizí domov před očima a stávají se tak nejohroženější skupinou primátů na světě, na prahu vyhynutí. Mezi jeho typické znaky patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích. Pohybuje se převážně v korunách stromů, a je oproti jiným lemurům aktivní ve dne. Živí se zejména lesními plody, ovocem, semeny a výhonky stromů, či hmyzem. Samice je schopná oplodnění pouze 3 dny v roce. Mládě se drží nejprve na břiše matky, po 2 týdnech přesedlá na matčina záda. Samice kojí cca 5 měsíců. Skupina vždy čítá pouze jednoho dospělého samce.

ZAJÍMAVOSTI
Staří Římané nazývali duchy zemřelých "lemuros“. První Francouzi, kteří na Madagaskaru přistáli a uslyšeli naříkavé plačtivé hlasy, připomínající lidský nářek, dali jejím původcům právě toto jméno. Slovo "lemur" tedy znamená "noční putující duch". Lemuři mívají problémy s termoregulací. Za chladného počasí se k sobě tisknou, aby se zahřáli. Po ránu se snaží ohřát co největší plochu těla slunečními paprsky, sedávají otočení k vycházejícímu slunci s rozpaženýma rukama.

 

OBECNÉ INFORMACE - DIKOBRAZ
Domovinou dikobrazů srstnatonosých je jihozápadní a Střední Asie. Libují si v listnatých a smíšených lesích, kde se živí částmi rostlin včetně kůry. V případě, že je uvidíte, jak si pochutnávají na kostech uhynulých zvířat, má to jediné opodstatnění, a tím je potřeba dostat do těla vápník, nikoliv maso. Širokým končetinám nechybí dlouhé drápy, které slouží k vyhrabávání nor, jež si budují pod skalisky    a velkými stromy a jsou více než komfortním bydlením. Dlouhá vstupní chodba vede do vnitřní části. Tu nepředstavuje žádná 1+kk, ale rozsáhlý prostor s několika východy.  Do svého podzemního doupěte zalézají v průběhu zimy, v noře se schovávají i přes den. Dikobraz je noční, samotářský živočich. K jeho predátorům patří např. tygr či levhart.

ZAJÍMAVOSTI
Dikobrazi mají chlupy přeměněné v ostny různé délky. Měkčí dlouhé ostny vyrůstají na krku a ramenou, kratší vyrůstají na ocase, některé z nich jsou duté a mají velmi ostrou špičku – vydávají chřestivý zvuk. Není pravdou, že dikobraz ostny vystřeluje, nejprve útočníka zastrašuje jejich chřestivým zvukem, nešetří ani funěním  a dupáním. Až v okamžiku, kdy se nepřítel odváží příliš blízko, obrátí se dikobraz zády a snaží se do něj svou zbraň při couvnutí zabodnout, a jelikož v pokožce nedrží pevně, nečiní mu něco takového žádný problém. Nikdy je ale nevystřeluje. Malý novorozený dikobraz přichází na svět už s ostny, jež po 2 týdnech tvrdnou. Zpočátku jsou ale měkké, krátké a přilehlé, protože kdyby tomu tak nebylo, kdo by chtěl rodit… Tak odvážná by asi dikobrazí maminka nebyla.

Štítky Tonga, zoologická zahrada, Madagaskar, strom, Střední Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo se pyšní narozením malých lemurů a dikobrazů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.