Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Olomouckém kraji zemřelo loni na silnicích při nehodách 28 lidí

Při dopravních nehodách na silnicích Olomouckého kraje zemřelo během loňského roku 28 lidí. V porovnání s předchozím rokem jsou smrtelné následky nepatrně tragičtější, tehdy to bylo 27 obětí. Počet nehod však zůstal v meziročním srovnání zhruba stejný, policisté registrují celkem 4450 nehod. Vyplývá to z policejních statistik, se kterými dnes novináře seznámili zástupci olomouckého krajského policejního ředitelství.

    "Jako jednomu z mála krajů v České republice se nám podařilo výsledky udržet. Nehodovost je stejná jako v roce 2013. Při nehodách zemřelo o jednoho člověka více než předloni," řekl dnes novinářům krajský policejní ředitel Libor Krejčiřík. Podle vedoucího odboru služby dopravní policie Dušana Věženského zaznamenali loni policisté na silnicích kraje o 18 nehod více než předloni.

Těžce zraněno bylo při nich 150 lidí, což je o 26 méně než předloni."Nejhorší statistiky máme z roku 2011, kdy jsme měli na silnicích 45 mrtvých, od té doby jdou čísla postupně dolů. Nejlépe byl na tom rok 2013, kdy zemřelo na silnicích 27 lidí. Loni se nám podařilo tuto hranici udržet," řekl novinářům Věženský.

Podle policejních statistik nejvíce havarovali řidiči na Olomoucku, kde se stalo 1893 nehod a počet nehod zde meziročně vzrostl. Nejhorším dnem v týdnu byl pátek, což údajně souvisí se zvýšeným víkendovým provozem. Nejhorším měsícem co do počtu tragických nehod byl loni prosinec, kdy na silnicích zemřelo šest lidí. Statistiku tehdy navýšila i tragická nehoda u Bludova na Šumpersku, při které v osobním autě zemřel otec se synem. Jejich vůz dostal smyk, přejel do protisměru a srazil se s protijedoucím vozem. Příčinou nehody podle policie bylo nepřizpůsobení rychlosti na kluzké vozovce.

Nejčastější příčinou dopravních nehod v loňském roce byl podle policistů nesprávný způsob jízdy včetně nevěnování se řízení a nedodržení vzdálenosti. Svou roli při nehodách hrála nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě, ale i alkohol. Na nehodách měli poměrně často podíl i chodci. Policisté zaznamenali celkem 194 nehod s jejich účastí. Policie předloni v Olomouckém kraji řešila 4432 dopravních nehod, meziročně o 26 více. Při těchto nehodách bylo usmrceno 27 lidí, zatímco v roce 2012 jich na silnicích v kraji zemřelo o 13 více. Nejvíce lidí tehdy zahynulo při dopravních nehodách v Olomouckém kraji v září, kdy policisté evidovali šest úmrtí.

 

Zdroj: ČTK

Štítky havárie, silnice, Olomoucký kraj, dopravní nehoda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji zemřelo loni na silnicích při nehodách 28 lidí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.