Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Děkan olomoucké přírodovědecké fakulty nepodepsal převody zaměstnanců kvůli nejasnostem

Děkan olomoucké přírodovědecké fakulty Martin Kubala nepodepsal změny pracovních smluv u zhruba 200 zaměstnanců, kteří chtěli přejít pod vysokoškolský ústav CATRIN, kvůli nevyřešeným podmínkám. Poukázal na to, že ústav nemá například přidělen svůj rozpočet, a není tak jasné, jak by tito lidé měli být placeni. Reagoval tak na středeční vyjádření odborářů z CATRIN, kteří kritizovali postup univerzity. Její vedení dohody o změně pracovní smlouvy loni v listopadu podepsalo a nyní je označilo za neplatné, právě kvůli chybějícímu podpisu.

Děkan Kubala dnes ve svém prohlášení uvedl, že dohody o převodu nepodepsal zejména s ohledem na zaměstnance samotné. "Doposud není vyjasněno, za jakých podmínek budou mít v novém vysokoškolském ústavu přístup k přístrojům na přírodovědecké fakultě, které potřebují ke své práci, a s ohledem na to, že ústav nemá dosud přidělený žádný rozpočet, není jasné ani to, v jaké výši by mohli dostávat své mzdy a jak by vlastně mohli být z veřejných prostředků legálně placeni," vzkázal děkan. K tomu, aby dohody podepisoval teprve poté, co budou vyjasněny tyto otázky, ho podle něj téměř jednomyslně vyzval akademický senát fakulty.

Chybějící podpis děkana byl důvodem, proč vedení univerzity nedávno označilo dohody o změně pracovních smlouvy se zaměstnanci za neplatné. Stejné vedení je přitom se zaměstnanci podepsalo loni v listopadu. Podle mluvčí univerzity Gabriely Sýkorové Dvorníkové se tak stalo na základě stanoviska právního oddělení univerzity, které tyto trojstranné dohody o změně pracovní smlouvy a přechodu zaměstnanců pod CATRIN označilo kvůli chybějícímu podpisu děkana Kubaly za neplatné. Podle zákona o vysokých školách mají totiž orgány fakulty právo rozhodovat nebo jednat za veřejnou vysokou školu ve věcech pracovněprávních vztahů týkajících se fakulty.

Podle odborářů z CATRIN se nyní chce část zaměstnanců domoci platnosti dohod soudně, další část chce do konce ledna dát výpověď a podepsat nové smlouvy s vedením vysokoškolského ústavu. "Co se týče převodů zaměstnanců na vysokoškolský ústav, tak se obávám, že někteří vedoucí zaměstnanci si pod záštitou odborové organizace berou řadové zaměstnance jako rukojmí při prosazování svých politických cílů," uvedl k tomu děkan.

Statut vysokoškolského ústavu CATRIN, který přebírá pod svá křídla výzkumná centra, schválil loni v červnu Akademický senát UP. Proces zrodu je však náročný a dosud není vyřešena řada legislativních otázek. Od počátku se proti ústavu staví vedení přírodovědecké fakulty, a to s ohledem na vyvedení majetku, projektů a zaměstnanců spojených s vědeckými centry. Současný rektor Jaroslav Miller kvůli nenaplněným slibům ohledně funkčnosti ústavu oznámil v prosinci svou rezignaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UPOL

Štítky ČR, školy, práce, vysoké, Olomouc, přírodovědecká fakulta, pracovní smlouva, univerzita, Jaroslav Miller, Akademický senát Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děkan olomoucké přírodovědecké fakulty nepodepsal převody zaměstnanců kvůli nejasnostem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.