Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vědecká knihovna v Olomouci otevřela výdejové okénko. Poptávka je velká

S nadšením přivítali především studenti zprávu Vědecké knihovny v Olomouci o otevření výdejového okénka. To se dopoledne otevřelo po téměř dvou měsících. Knihy si začali čtenáři objednávat přes on-line katalog a přicházeli si pro ně jednotlivě k výdejovému okénku, podmínkou byl respirátor. Poptávka po knížkách je obrovská, řekla mluvčí knihovny Michaela Heloňová.

„Naposledy jsme měli otevřeno výdejové okénko před Vánocemi 23. prosince dopoledne. Po Vánocích jsme přešli do pátého stupně a okénka i on-line katalog byl uzavřen. Poptávka byla velká, často nám psali hlavně studenti i další čtenáři, zda by bylo možné získat knihy alespoň přes výdejové okénko. Určitě o to bude velký zájem," uvedla Heloňová.

Knihy přes okénka nabízejí ode dneška i další knihovny, předem objednané knihy si mohu vyzvedávat čtenáři například v Knihovně města Olomouce, knihovna na svých stránkách informuje také o tom, že zahajuje zkušební rozvoz knih na pobočkách Holice, Neředín a Tabulový vrch.

Výdejové okénko otevírá také Městská knihovna T.G.Masaryka v Šumperku. „Dnes máme otevřeno do 15:00, bylo to narychlo, nedokázali jsme připravit otevírací dobu až od 17:00. Od úterka ale už otvíráme do 17:00 a přidáváme i čtvrtek, kdy je knihovna normálně uzavřená," řekla ředitelka knihovny Kamila Šeligová. Podotkla přitom, že dosud fungovalo půjčování knih bezkontaktně, kdy měli čtenáři nachystané knihy ve vestibulu a předávala jim je úřednice na zazvonění. Bylo to však poměrně organizačně náročné. „Zájem je velký, celou dobu nás čtenáři bombardovali. Čekali jsme na okénko jako na smilování," doplnila ředitelka.

Naopak pro univerzitní knihovnu se zatím nic nemění. Ta je od 4. ledna dočasně zavřená, od 11. ledna a celou dobu platnosti pátého stupně protiepidemického systému si lze půjčovat knihy objednávkou přes e-mail a vyzvedávat je v bezkontaktní zóně za dveřmi noční studovny. Knihy studenti poté vracejí do biblioboxů.

Provoz přes výdejní okénka si knihovny vyzkoušely loni koncem listopadu, kdy se tak otevřely po více než měsíční pauze kvůli opatřením v souvislosti s covidem-19. Knihy tehdy začaly putovat za svými čtenáři okny v přízemí, ale i přes dveře vestibulu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky koronavirus, služby, literatura, knihovny, Olomouc, knihovna, kniha, Vánoce, Knihovna města Olomouce, Tabulový vrch a.s., katalog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědecká knihovna v Olomouci otevřela výdejové okénko. Poptávka je velká  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.