Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Vojenská kamufláž i mimikry zvířat. Pevnost poznání přiblíží svět maskování

Jakou roli hrají různé barvy, tvary či struktury v zamaskování a přežití rostlin, živočichů ale i vojáků přiblíží akce Mimikry a kamufláže v Pevnosti poznání. Olomoucké centrum popularizace vědy připravilo nové exponáty i přednášky.

Vojenská vizuální kamufláž propojuje nadšence i odborníky z rozličných oborů od kouzelníků, filmových tvůrců a malířů přes vědce až po vysoce specializované profesionály. Této problematice se věnuje také spisovatel Tomáš Chorý, který bude mít v Pevnosti poznání přednášku v den zahájení výstavy, v sobotu 21. srpna od 14 hodin.

„Vojenské maskování není jen záležitostí pro fanoušky vojenství, ale osloví všechny, kteří se zajímají třeba o biologii či výtvarné umění, tedy oblasti, z nichž se vojenská kamufláž postupně vyvinula,“ říká Tomáš Franta, vedoucí marketingu a distribuce Vydavatelství UP, kde kniha Tomáše Chorého v loňském roce vyšla. „Tomáš Chorý přitom není jen ‚historikem kamufláže‘, ale rovněž aktivním tvůrcem maskovacích vzorů a technik. Ve své knize i svých přednáškách tak dokáže velmi atraktivní formou přiblížit, jak je kamufláž pozoruhodným a neustále se vyvíjejícím odvětvím, do něhož výrazně promlouvá malířství, sochařství, architektura a dnes i moderní technologie,“ dodává Franta.

Akce Mimikry a kamufláže potrvá až do neděle 28. srpna. V programu bude nejen přednáška a panelová výstava, ale také řada interaktivních aktivit pro malé i velké návštěvníky, které jim konkrétně ukáží, na jakých principech maskování a kamufláž fungují. „Lidé se mohou těšit i na ukázku moderních nafukovacích atrap vojenské techniky, jež budou umístěny v areálu Korunní pevnůstky,“ podotkl hlavní organizátor Tomáš Arnold z Pevnosti poznání.

Téma kamufláže bude prostupovat jednotlivými expozicemi muzea. V expozici Světlo a tma si zájemci zkusí vidění pomocí termokamery. Poznají funkci termofólie nebo se pokusí splynout s přírodou. V Živé vodě se seznámí s různými způsoby a účely maskování zvířat v přírodě, které jim v rámci zábavného workshopu, určeného především dětem, ukáží nadšení animátoři. V rámci této aktivity se seznámí i s živými zvířaty. V kreativní dílně si vyrobí STEM motýla za pomoci monotypie. V Laboratoři poznání se pak mohou těšit na chemické pokusy a optické efekty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adam Mráček

Štítky výstava, expozice, Pevnost poznání, maskování, příroda, Olomouc, přednáška, mimikry, Tomáš Chorý, Tomáš Franta, exponát, STEM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojenská kamufláž i mimikry zvířat. Pevnost poznání přiblíží svět maskování  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.