Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Nové učebnice z Olomouce mají pomoct s výukou aktuálních světových témat

Trojici nových učebnic připravila pro pedagogy nezisková organizace ARPOK. Na tvorbě učebnic matematiky, českého jazyka a občanské výchovy se podílely také učitelky z olomouckého gymnázia Hejčín. Publikace mají pomoct se začleněním globálních témat klimatických změn, chudoby či migrace do výuky.

Obsah učebnic vznikl na základě průzkumu potřeb tak, aby vyhovoval požadavkům pedagogů. Jednotlivé aktivity proto nejsou příliš dlouhé a je možné je začlenit do klasické vyučovací hodiny. Zároveň jsou aktivity co nejvíce propojeny s probíraným učivem. „Učebnice jsou tedy vhodné i pro pedagogy, kteří by rádi zakomponovali do výuky globální témata, ale nejsou si třeba tak jisti, jak to udělat,” uvedla koordinátorka projektu Johana Krajčírová.

Učebnice jsou určeny především pro druhý stupeň základních škol, podle organizace ARPOK se ale mohou inspirovat také pedagogové ze středních škol. Tištěné učebnice dodá vzdělávací organizace pouze za cenu poštovné, elektronická forma je ke stažení zdarma.

Geografové z univerzity budují výukový portál Geoskop zaměřený na zeměpis

Školní úlohy zaměřené na zeměpis bude obsahovat nový výukový portál Geoskop, který připravují geografové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Portál podpoří výuku zeměpisu na základních i středních školách, přičemž úlohy...

U každé lekce jsou k dispozici souhrnné informace o tom, jakých témat se daná lekce týká a jakou časovou dotaci na probrání látky učitel potřebuje. Součástí je i výpis potřebných pomůcek, výukové cíle, věková kategorie nebo metody a formy práce.

„Globální témata jsou v rámcově vzdělávacím programu zahrnuta právě v průřezových tématech. Proto je v popiscích u jednotlivých aktivit vždy napsané, jaké konkrétní průřezové téma lekce pokrývá - tak aby si pedagog dovedl vybrat, co právě potřebuje,” doplnila Johana Krajčírová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nezisková organizace ARPOK

Štítky Škola, učebnice, vzdělávání, ekologie, ARPOK, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové učebnice z Olomouce mají pomoct s výukou aktuálních světových témat  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.