Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kurz učí seniory pracovat s chytrými telefony. Mají z toho velkou radost, říkají lektoři

Starší lidé nemají ve většině případů kladný vztah k moderní technice a mnohdy s ní neumí zacházet. Kurzy Abeceda vzdělávání je učí pracovat s chytrými telefony, aby mohli poslat fotku vnoučatům nebo se podívat na předpověď počasí. Kvůli covidu jsou kurzy online.

Práce s technikou není pro seniory jednoduchá

"Všechno si musíme stále opakovat. Pracovat s aplikacemi se učíme nazpaměť, není to intuitivní jako u mladých,“ říkají senioři. Někteří se kurzů účastní i se svou druhou polovičkou. "Co se na hodině naučíme, musíme hned začít používat. Nejlépe si vše zopakovat ještě ten samý večer  a pak další den znovu. Jinak to hned zapomeneme a už se k tomu neumíme vrátit,“ popisuje jeden ze seniorů, který kurz navštěvuje se svou manželkou.

Největší zájem je o dovednosti, které mohou senioři hned využít. Napsat zprávu přes aplikaci WhatsApp, poslat fotky nebo sledovat jízdní řády. "Je to něco, co doteď nedokázali. A najednou můžou hned udělat fotku a poslat ji své rodině, aby se pochlubili, co už umí. Pokaždé mě překvapí, jak ohromnou radost z toho mají,“ popisuje student informatiky, jeden z lektorů.

Oblíbená je i aplikace s předpovědí počasí. "Lidé na kurzu jsou opravdu nadšení, když se naučí, že se kdykoliv v průběhu dne mohou podívat na předpověď počasí a nemusí čekat do večerních zpráv,“ dodal lektor.

Kurzu se účastní i lidé, kteří s technikou pracovali a chtějí si prohloubit své znalosti. "Chytrý telefon používám už dlouho. Chtěl jsem se ale naučit víc. Jezdím hodně na kole a využívám cestičky, které nejsou v mapách zanesené jako turistické. Proto jsem ocenil, že jsem se naučil pracovat s aplikací Mapy.cz,“ říká pan Stanislav z Liberce.

Věkový rozdíl mezi seniory a lektory není na obtíž

Seniory učí mladí lektoři a některým žákům je okolo devadesáti let. Věkový rozdíl není žádnou překážkou a senioři si lektory nemůžou vynachválit. "Bál jsem se, že lektoři budou nabití informacemi a my to nebudeme vnímat a stíhat. Ale ne, oni byli trpěliví, dokonale všechno vysvětlili. Měli pochopení a moc dobře věděli, že pracují s kategorií lidí, kteří jsou generačně starší. Navíc, když něco nestihli nebo nevěděli, vrátili se k tomu v příští lekci,“ popisuje Stanislav.

Kvůli covidu museli senioři kurz dokončit v online režimu. "Nakonec to bylo perfektní. Distanční forma umožňuje mnohem víc než ta osobní. Lektor nám promítal různé obrazovky, v podstatě vám vždy přesně ukázal, kam ten prst máme dát a co zmáčknout. Takže to byla dokonalá tabule. Navíc je to z domova mnohem příjemnější než sedět v lavici,“ pochvaluje si senior.

Kurz pořádá Česká spořitelna. V Olomouckém kraji zatím pobočka není, ale Abeceda vzdělávání uvažuje o rozšíření i do tohoto kraje. Nejbližší pobočky jsou ve Zlíně a v Ostravě.

Nepodceňujte chřipku, varují praktici. Očkování u seniorů by mělo být samozřejmostí

Ačkoliv se může zdát, že chřipka není ve stínu covidu tak velkým strašákem, opak je pravdou. Praktici považují letošní očkování proti chřipce za důležitější než kdy jindy. Letos podle nich totiž lze očekávat mutace chřipkového viru, které by pro...

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto kurz Abeceda vzdělávání

Štítky senioři, technika, vzdělávání, kurz, chytré telefony, předpověď počasí, Česká spořitelna, WhatsApp, chytrý telefon, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kurz učí seniory pracovat s chytrými telefony. Mají z toho velkou radost, říkají lektoři  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.