Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Děti z Olomouce se budou učit zručnosti. Program vytvořilo centrum Sluňákov

Děti z mateřských a základních škol v Olomouci se budou učit větší zručnosti. Experti z Centra ekologických aktivit Sluňákov vytvořili příručku, podle které se děti naučí pracovat s kladivem, vrtačkou a dalším nářadím a také s nejrůznějšími materiály, jako jsou dřevo, kov nebo textil.

Projekt kromě příručky a pracovních listů s názvem Ruce těší rukodělnost zahrnuje například také workshopy pro pedagogy. "Jedná se o velmi žádaný projekt, díky kterému se děti z olomouckých mateřských škol a prvního stupně základních škol učí manuální zručnosti a rozvíjí vztah k rukodělným činnostem," vysvětlil náměstek olomouckého primátora Karel Konečný (ANO).

Učitelé tak dostanou srozumitelné a ověřené návody, jak děti vést k samostatnosti a nenásilně je seznamovat s prací se dřevem, kovem, textilem a dalšími materiály.

První workshopy už proběhly na začátku listopadu. "Absolvovala jsem projektový den o netopýrech, kdy děti vytvářely budku. Když jsem viděla, jak jsou nadšené z toho, že si každý zkusil práci s kladivem, vrtačkou a dalším nářadím, začala jsem i s takto malými dětmi chodit do školních dílen a více jsme se zaměřili na rozvoj polytechnických dovedností. Děti to neskutečně baví a jsou pyšné, že se jim výrobek povede," potvrdila učitelka Katarína Greplová ze Základní školy Hálkova.

Celý projekt je součástí takzvaného Místního akčního plánu zaměřeného na předškolní a školní vzdělávání v Olomouci a v obci Bystročice, do kterého je zapojeno 93 procent základních a mateřských škol. Součástí je i program s názvem Zručnost zrozená z kouzla materiálů, který vytvořilo centrum Sluňákov. Metodiku lze získat i v elektronické podobě na stránkách akčního plánu.

Kam na nedělní procházku? Na Sluňákově lidé staví umění z přírodnin

Slunečný víkend láká k aktivně strávenému času venku. Od celodenního výletu však nejednoho člověka odradí zavřené podniky, které v chladných podzimních dnech turistům poskytnou teplé útočiště a něco na zub. Proto pro vás máme tip na zábavnou...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky zručnost, děti, výuka, Sluňákov, Olomouc, materiál, projekt, Karel Konečný, ANO 2011, Základní škola Hálkova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti z Olomouce se budou učit zručnosti. Program vytvořilo centrum Sluňákov  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.