Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Soud odmítl kasační stížnost přírodovědecké fakulty kvůli ústavu CATRIN

Nejvyšší správní soud odmítl kasační stížnost, kterou ve sporu proti Univerzitě Palackého v souvislosti se vznikem vysokoškolského ústavu CATRIN podala loni její přírodovědecká fakulta. Rozsudek potvrdil v celém rozsahu usnesení olomouckého krajského soudu, který správní žalobu odmítl.

Děkan fakulty Martin Kubala poukázal na to, že žaloba byla zamítnuta z formálních důvodů, soudy se tak nezabývaly meritem žaloby, tedy tím, že při zřizování vysokoškolského ústavu došlo podle něj k porušení zákona.

"Rozhodnutí fakticky říká, že ačkoli fakulty mají v Zákoně o vysokých školách vymezeny svá práva a sféru působnosti, v případě, že dojde k narušení těchto práv, tak díky mezerám v legislativě nemá fakulta ani její orgány procesní nástroj, jak se proti bezpráví bránit. Toto je zásadní vzkaz všem fakultám na všech vysokých školách," řekl děkan.

Univerzita nerespektovala postoj fakulty

Vědecký ústav s anglickou zkratkou CATRIN, pod který přešla vědecká centra přírodovědecké a také Lékařské fakulty, funguje rok. Vznik centra vyvolal spory uvnitř akademické obce ohledně podoby integrace výzkumných kapacit.

Univerzitu a jeho Akademický senát žalovala přírodovědecká fakulta, její akademický senát a děkan fakulty. Důvodem sporů jsou okolnosti vzniku ústavu, které podle žalobců nerespektovaly postoj fakulty. V původní správní žalobě krajský soud žádali, aby zrušil usnesení Akademického senátu UP ze 17. června 2020, jímž byl schválen statut tohoto nového vysokoškolského ústavu, případně aby je označil za nezákonné. Soud žalobu odmítl, aniž se však zabýval její důvodností, chyběla mu pravomoc rozhodovat spory mezi fakultou a univerzitou.

Fakulta poté proti usnesení podala kasační stížnost. NSS ji odmítl, neboť podle něj stěžovatelé nejsou způsobilí být účastníkem řízení, fakulta a její orgány nemají právní subjektivitu - tu má pouze vysoká škola.

Fakulta kritizuje vyvedení majetku

Podle vedení UP rozsudek potvrdil dřívější názory právního oddělení univerzity. "V první řadě je to skutečnost, že fakulta, její děkan ani akademický senát fakulty nemají způsobilost být účastníky soudního řízení správního, a dále konstatace, že usnesení, jímž byl statut CATRIN schválen, ani samotný vnitřní předpis není s to zasáhnout do práv a povinností či do právní sféry člena akademického senátu nebo kohokoli jiného," řekl mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Vědecké centrum zastřešuje dvě výzkumná centra přírodovědecké fakulty a část Ústavu molekulární a translační medicíny, který je součástí lékařské fakulty. Podle vedení přírodovědecké fakulty však vznik ústavu fakultu poškodil, kritizuje vyvedení majetku, projektů a zaměstnanců spojených s vědeckými centry.

Vedení UP to odmítá a upozornilo na to, že vznik ústavu schválily nejvyšší akademické orgány a jejich rozhodnutí by se mělo respektovat. Podání žaloby označilo tehdy za poškození dobrého jména univerzity. Obstrukce kolem vzniku CATRIN stály také za rezignací tehdejšího rektora Jaroslava Müllera.

Výzkumné centrum CATRIN slaví rok existence. Cílí na přenos vědy do praxe

Celkem 220 lidí už zaměstnává Český institut výzkumu a pokročilých technologií s anglickou zkratkou CATRIN, který vznikl propojením třech špičkových vědeckých center Univerzity Palackého v Olomouci. Statut institutu začal platit loni na podzim,...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ústav molekulární a translační medicíny/Denisa Pavelková

Štítky Nejvyšší správní soud, přírodovědecká fakulta, CATRIN, Univerzita Palackého, Olomouc, žaloba, Nejvyšší správní soud České republiky, Univerzita Palackého v Olomouci, právo, Jaroslav Müller, Akademický senát Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud odmítl kasační stížnost přírodovědecké fakulty kvůli ústavu CATRIN  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.